22.7 C
Rhodes
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών: Ψάχνει φάρμακο ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Με το βλέμμα στην ακρίβεια που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η μάχη με το… τέρας, όπως το έχει και ο ίδιος χαρακτηρίσει, είναι δύσκολη.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και των μέτρων που έχουν μπει στο τραπέζι, είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών, τα οποία αν και έχουν ήδη μειώσεις φόρων ή και αυξήσεις στα εισοδήματά τους (κατώτατος μισθός, μέσος όρος μέσου μισθού 1.200 ευρώ), αυτές εξανεμίζονται, με το ράλι του πληθωρισμού.

Στο μικροσκόπιο μπαίνει και η καθημερινότητα, με έμφαση στην υγεία, στην εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη για γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης, και φυσικά το στεγαστικό, με τις τιμές των ακινήτων αλλά και των μισθωμάτων να έχουν πάρει εδώ και μήνες την ανιούσα.

Το ποια από τα μέτρα που έχουν μπει στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου θα εξαγγελθούν τελικά, θα αποφασιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά τις συνεχείς συσκέψεις των επιτελείων, και με βασικό κανόνα ότι οι όποιες παροχές δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Στο οικονομικό πακέτο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω μείωση των φόρων, όπως:

-την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα έχει μειωθεί 50%,

-την περαιτέρω μείωση 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην αύξηση της απασχόλησης

-τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους

-φορολογικές απαλλαγές για πολύτεκνες οικογένειες

-αύξηση της έκπτωσης από το 3% στο 5% για την εφάπαξ εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ.

Έμφαση στο στεγαστικό

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει την πρόθεσή του για ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε 2 δισ. ευρώ να διοχετευθούν στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”. Το πρώτο πρόγραμμα βρήκε τεράστια απήχηση, ωστόσο οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό ήταν στενές. Με το νέο πλάνο, τα ηλικιακά όρια διευρύνονται, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ζευγάρια ηλικίας 39 έως 50 ετών (σ.σ έως σήμερα περιοριζόταν στις ηλικίες έως τα 39 έτη), ενώ θα διευρυνθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων.

Προτεραιότητα στο ΕΣΥ

Η προεκλογική δέσμευση για προσλήψεις 6.500 γιατρών και νοσηλευτών παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι εμφανείς, και έγιναν ακόμη εντονότερες τους θερινούς μήνες. Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν ήδη μπει και συζητούνται επιπλέον παροχές για τους γιατρούς που μετακινούνται εκτός Αττικής, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να φέρει σύντομα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, ώστε οι επιτυχόντες να διορίζονται σύντομα στα νοσοκομεία και όχι μετά από έναν χρόνο.

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μεταβεί και αύριο Τρίτη, δεν θα λείψουν οι αναφορές για τις πυρκαγιές αλλά και για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Πολιτική Προστασία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που θα γίνει μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ