24.3 C
Rhodes
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Ναυάγιο στη Σικελία – Ιταλικές αρχές: “Ξεκινάμε έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία – Δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο”

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο της Σικελίας με επικεφαλής εισαγγελέα τον A. Καρτόσιο. Eκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού έδωσαν στοιχεία για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και τον εντοπισμό των 6 σορών μέσα στο βυθισμένο σκάφος.

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι η ακτοφυλακή κλήθηκε στις 04:38 τοπική ώρα, αλλά όταν έφτασε, το σκάφος είχε ήδη βυθιστεί και υπήρχαν ορισμένοι επιζώντες, οι περισσότεροι από τους οποίους διασώθηκαν από ένα κοντινό σκάφος.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ξεκινά ποινική έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία καθώς “δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο”.

“Θα μπορούσε να υπάρχει θέμα ανθρωποκτονίας στο ναυάγιο” είπε συγκεκριμένα και ότι θα μπορούσε να έχει προκληθεί από “συμπεριφορές που δεν ήταν εντάξει”.

Ο Καρτόσιο ωστόσο τόνισε ότι “αυτή είναι απλώς η αρχή μιας έρευνας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγγελία αυτή τη στιγμή διερευνά μία λεγόμενη “υπόθεση εγκλήματος” για πιθανό υπαίτιο του πολύνεκρου ναυαγίου, αλλά δεν ερευνούν κανέναν συγκεκριμένο αυτήν τη στιγμή.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι οι αρχές βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας, και ως εκ τούτου, δεν αποκλείουν τίποτα προς το παρόν. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

“Εάν δεν ανακτήσουμε το ναυάγιο, θα είναι δύσκολο να διερευνήσουμε πλήρως τη βύθιση”, δήλωσαν οι Ιταλοί αξιωματούχοι.

Στη συνέχεια δόθηκαν στοιχεία για τη δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και τον εντοπισμό των 6 σορών μέσα στο βυθισμένο σκάφος.

Ο Καρτόσιο επιβεβαίωσε τα ονόματα των θυμάτων. Το πρώτο πτώμα που ανασύρθηκε ήταν αυτό του σεφ του σκάφους, Ρεκάλντο Τόμας, και έγινε αμέσως σαφές ότι η ανεύρεση ζωντανού οποιουδήποτε από τους έξι αγνοούμενους θα ήταν πολύ δύσκολη.

Τέσσερα από τα θύματα ανασύρθηκαν στις 21 Αυγούστου: Ο Jonathan William Bloomer και η σύζυγός του, και ο Christopher Morvillo και η σύζυγός του.

Όλοι τους βρέθηκαν μέσα στο σκάφος από τις ομάδες κατάδυσης. Ένα ακόμη θύμα, ο Μάικ Λιντς, ανασύρθηκε στις 22 Αυγούστου. Το πτώμα της κόρης του, Χάνα, ανασύρθηκε στις 23 Αυγούστου, γεγονός που συγκίνησε βαθιά την ομάδα διάσωσης, προκαλώντας αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Ο Καρτόσιο πρόσθεσε ότι κλήθηκαν έμπειροι δύτες, οι οποίοι “πραγματοποίησαν μια πραγματικά πολύ δύσκολη αποστολή”.

“Ευχαριστούμε από καρδιάς αυτούς τους διασώστες, αυτούς τους δύτες”, ανέφερε , προσθέτοντας την ευγνωμοσύνη του προς την ακτοφυλακή που συνεργάζεται συνεχώς με τις Αρχές. Χαρακτήρισε μάλιστα το έργο τους ως “εξαιρετική προσπάθεια”.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ