23.8 C
Rhodes
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ναυάγιο στη Σικελία: Εντοπίστηκε και η 18χρονη κόρη του Λιντς – Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Το πτώμα της 18χρονης Χάνα Λιντς, της τελευταίας αγνοούμενης του ναυαγίου στη Σικελία, εντοπίστηκε από δύτες, όπως μεταδίδει η Corriere della Sera.

Τα αδικήματα της “πρόκλησης ναυαγίου και πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας” κατά “αγνώστων προσώπων” ερευνά η εισαγγελία του Τέρμινι Ιμέρσε που έχει αναλάβει να ρίξει φως στο μυστηριώδες ναυάγιο του ιστιοφόρου Bayesian τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Σικελία.

Στη συνέντευξη Τύπου, που ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί αύριο, οι ιταλικές δικαστικές αρχές αναμένεται να αποσαφηνίσουν πτυχές της υπόθεσης η οποία συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον και προκακελεί σωρεία ερωτημάτων. Σε αυτό το στάδιο, έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι έξι άνθρωποι είναι νεκροί, μεταξύ αυτών ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, η σορός του οποίου ανασύρθηκε την Πέμπτη 22/08. Οι έρευνες για την νεαρή κοπέλα ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα το πρώι ενώ τονίζεται η δυσκολία των δυτών να εισέλθουν σε όλους τους χώρους του βυθισμένου ιστιοφόρου που βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο επικεφαλής εισαγγελέας Αμπρότζιο Καρτόζιο και οι βοηθοί του λαμβάνουν καταθέσεις από τους διασωθέντες, από αυτόπτες μάρτυρες κι από κάθε κάτοικο ή επιχειρηματία στο λιμανάκι του Πορτιτσέλο που έχει θέα προς το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο το 56 μέτρων ιστιοφόρο. Παράλληλα, εξετάζουν βιντεοληπτικό υλικό από κάθε κάμερα ασφαλείας σε κάθε κτίριο στο λιμανάκι.

Την πρώτη φορά που μίλησε στους εισαγγελείς ο καπετάνιος Τζέιμς Κάτφιλντ, η κατάθεσή του ξεπέρασε τις δύο ώρες. Ο 50χρονος Νεοζηλανδρός με την τεράστια εμπειρία στα νερά της Μεσογείου θεωρείται πρόσωπο κλειδί.

Τα τελευταία 16 λεπτά πριν το Bayesian βρεθεί στον βυθό της θάλασσας

Οι ιταλικές δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους την ανασύνθεση του χρονικού τα τελευταία λεπτά που το Bayesian ήταν ακόμα αγκυροβολημένο. Πρόκειται για μια ανασύνθεση που αποκτήθηκε μέσω του συστήματος παρακολούθησης Ais, το οποίο συσχετίζει τα όργανα σε ένα σκάφος με τους παράκτιους σταθμούς και σχεδιάζει με ακρίβεια τη διαδρομή του στα τελευταία λεπτά. Όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera πρόκειται για έναν χάρτη καταστροφής.

Το έγγραφο θεωρείται πολύτιμο για να μπορέσουν οι εισαγγελείς να διαμορφώσουν πληρέστερη εικόνα για το πώς βυθίστηκε το Bayesian.

Αποστάσεις, άνεμοι, χρόνοι και άλλα δεδομένα συνθέτουν τις τελευταίες κινήσεις του επιβλητικού ιστιοφόρου.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι σε αυτά τα δεκαέξι λεπτά έγιναν προσπάθειες για να σωθεί το Bayesian, να σημάνει συναγερμός, να αποφευχθεί η βύθιση και, πάνω απ’ όλα, για όσους κοιμόντουσαν στις καμπίνες να ειδοποιηθούν και να φορέσουν σωσίβια.

3.50 π.μ.: Ο υδροσίφωνας χτυπά το ιστιοφόρο

Στην καταγραφή του συστήματος AIS η κρίσιμη ώρα είναι στις 3.50 π.μ., ξημερώματα Δευτέρας. Η καταιγίδα είναι δυνατή, ο άνεμος αυξάνεται βίαια, το Bayesian αρχίζει να ταλαντεύεται επικίνδυνα. Το σύστημα παρακολούθησης δείχνει μια περιοχή που γραφικά μοιάζει με σκαρίφημα ενός παιδιού σε ένα κομμάτι χαρτί: είναι το ιστιοφόρο που κινείται εμπρός και πίσω, μετά πλάγια, μετά ξανά προς τα εμπρός και ξανά πίσω.

3.59 π.μ.: Η άγκυρα έχει πλέον σπάσει

Αυτά τα σημάδια που αποτυπώνονται στο χαρτί φαίνεται ότι το γιοτ ήταν σαν ένα σκυλί δεμένο με μια αλυσίδα και ανίκανο να ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Αλλά μετά από λίγα λεπτά φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα να το συγκρατήσει, σύμφωνα με πηγή της ιταλικής εφημερίδας.

Από τη στιγμή αυτή, το σκάφος είναι ελεύθερος και δεν μπορεί να αντέξει τις ριπές ανέμου που το οδηγούν στο να χάσει την ισορροπία του. Στις 3.59 κάνει μια μεγάλη στροφή.

4:00 π.μ.: Γίνεται το μπλακ άουτ και το γιοτ μπάζει νερά

Είναι πιθανό ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο το ιστιοφόρο αρχίζει να παίρνει τόσο πολύ νερό που καθίσταται ακυβέρνητο.

Το Bayesian βρίσκετι πλέον στο έλεος της καταιγίδας ενώ έχει βυθιστείσ το σκοτάδισε μπλακ άουτ, σημάδι ότι το νερό έχει φτάσει στον χώρο της γεννήτριας ή στο μηχανοστάσιο.

4:05 π.μ.: Το Bayesian βυθίζεται

Από εδώ μέχρι το τέλος υπάρχουν άλλα 6 λεπτά. Στις 4.03 μια νέα ελαφριά αλλαγή στη διαδρομή, στις 4.05 ο Bayesian εξαφανίζεται, αφού έχει “παρασυρθεί” για συνολικά 358 μέτρα.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ