Δεκατρία σοβαρά δυστυχήματα και ατυχήματα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε Βόλο, Ηράκλειο, Ρέντη, Ελληνικό κ.ά. και τώρα σ’ αυτά ήρθε να προστεθεί το περιστατικό στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου ένας 19χρονος νέος χάθηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του.
Γιατί όμως άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν υποδειγματικά κι άλλες όχι; Σε κάθε τέτοια επιχείρηση εκτός από τα κατασκευαστικά προβλήματα υπάρχουν και τα ανθρώπινα λάθη.
Έχει συμβεί και άλλες φορές τα θύματα να εκσφενδονίζονται ή να μην μπορούν να κρατηθούν, όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα στη Χαλκιδική. Αλλά για πολλοστή φορά βέβαια στην Ελλάδα, το μπαλάκι πέφτει ανάμεσα στους υπεύθυνους, ποιος έδωσε άδεια, έφταιγε ο δήμος, η περιφέρεια, το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε 4 θανάτους και 10 τραυματίες σε λούνα παρκ που κατέληξαν αντί να δίνουν χαρά να σκορπίζουν τον τρόμο.
Τι πρέπει τελικά να προσέξει η πολιτεία για να προστατεύσει τους πολίτες:
Άδειες λειτουργίας: Το πλαίσιο για τις άδειες λειτουργίας και συνέχισης λειτουργίας στις επιχειρήσεις κι όχι μόνο στον κλάδο των λούνα παρκ έχει ελλείψεις. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν γενικά γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, στις άδειες λειτουργίας εποχιακών επιχειρήσεων από την πολιτεία. Επομένως, χρειάζεται αναθεώρηση το πλαίσιο, διότι, όπως φάνηκε πως το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι είχε ανοίξει παράνομα φέτος.
Έλεγχοι: Οι έλεγχοι είναι πλημμελείς ή ακόμη και ανύπαρκτοι από την πολιτεία. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν νομοθετικά κενά ή και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδίων αλλά και έλλειψη προσωπικού, γεγονός που επιδεινώνεται στους μικρούς δήμους.
Ασφάλεια: Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι το βασικότερο όλων. Υπήρξε αυστηροποίηση του πλαισίου από την Ευρώπη, γενικότερα για τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές αλλά καθώς τα λούνα παρκ είναι ανοιχτές δομές ή τυχόν μετακινούμενες, είναι πολύ πιο εύκολα εκτεθειμένα σε καιρικά φαινόμενα, που απειλούν πιο εύκολα τις όποιες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές υποδομές.
Συντήρηση: Υπάρχει νομικό κενό ως προς τη συντήρηση των λούνα παρκ. Εφόσον υπάρχουν παλαιότερα παιχνίδια μπορεί να χρειάζονται εκτεταμένη τεχνική υποστήριξη.
Ευθύνη κατασκευαστικών εταιρειών: Υπάρχει το θέμα της ευθύνης των εταιρειών, για κατασκευαστικά λάθη, κακοτεχνίες ή προβλήματα. Χρειάζεται να εξειδικευτεί το πλαίσιο για τις ευθύνες των εταιρειών.
Λάθη χειριστών: Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι απαραίτητη για να μπορεί οποιαδήποτε δομή να λειτουργήσει καλά και χωρίς προβλήματα. Στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής ο υπεύθυνος άλλαξε θέση στο 19χρονο παλικάρι και είπε πως το «παιχνίδι θα πάει δυνατά». Επιπολαιότητες δεν επιτρέπονται γιατί ακόμη και η ταχύτητα προϋποθέτει αίσθημα ευθύνης, αφενός διότι δεν είναι σίγουρο πως το παιχνίδι από άποψη κατασκευής μπορεί να ανταποκριθεί ή μπορεί να δυσκολευτεί ο συμμετέχων (π.χ. να μη μπορεί να κρατηθεί γερά στο κάθισμά του).
Αρμοδιότητες: Αν δεν υπάρξει εξ ολοκλήρου συγκεκριμένη αρμοδιότητα για τα λούνα παρκ αποκλειστικά σ’ έναν φορέα είτε είναι ο δήμος είτε η Περιφέρεια είτε το υπουργείο, με προσωπικό και πόρους κινδυνεύουν και πάλι οι πολίτες να πέσουν σε κάποιο λούνα παρκ – παγίδα θανάτου, όταν το θέμα φύγει από την επικαιρότητα.