Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά αναφέρθηκε στην τραγωδία που σημειώθηκε στο Πευκοχώρι, στη Χαλκιδική – Ποιος ήταν αρμόδιος για την άδεια στο λούνα παρκ
Στο γεγονός ότι το λούνα παρκ δεν ήταν αδειοδοτημένο αναφέρθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας για το τραγικό περιστατικό στο Πευκοχώρι, όπου ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διασκέδασης.
Η Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υπογράμμισε η άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ δεν δίνεται από τον δήμο αλλά «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness».
Επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.
Συνέχισε λέγοντας πως «το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 2022, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά.
«Ο δήμος, την άδεια που έδωσε για τις πισίνες ήταν διαπιστωτικού χαρακτήρα»
Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η Αναστασία Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.
«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα.Ο δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ» υποστήριξε.
Τρία σοβαρά περιστατικά στον δήμο Κασσάνδρας τις τελευταίες μέρες
Στον συγκεκριμένο δήμο, σημείωσε η κ. Χαλκιά, τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τρία διαδοχικά συμβάντα, με το κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του σε πισίνα κατασκήνωσης, τη συμπλοκή στο παραλιακό μαγαζί και τώρα τον θάνατο του 19χρονου.
Ειδικά αναφερόμενη στην περίπτωση του δυστυχήματος με τον πνιγμό του 8χρονου κοριτσιού στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, σημείωσε πως ο δήμος Κασσάνδρας έχει λιγότερο προσωπικό από το απαιτούμενο για τη σύσταση ενός ελεγκτικού μηχανισμού.
«Πάμε λίγο για τις κατασκηνώσεις. Ο δήμος, την άδεια που έδωσε για τις πισίνες ήταν διαπιστωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή έστειλε το τμήμα υγιεινής και λέει, δώστε του άδεια. Και το ίδιο το τμήμα Υγιεινής έστειλε χαρτί, λέει, πάρτε του την άδεια. Δεν έχει ο δήμος ελεγκτικό μηχανισμό. Θεωρητικά θα μπορούσε. Αν είχα 300 υπαλλήλους, θα μπορούσε. Με 100;» επισήμανε η κ. Χαλκιά.
«Είναι μια διαδικασία τόσο πολύπλοκη και δαιδαλώδης που χάνονται όλοι. Είναι μια πολυνομία που αν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη διαφωνώ ριζικά αλλά δεν βλέπω να μετράει και η προσωπική άποψη. Ο Δήμος, παρόλο που έχουμε πάρα πολύ λίγο προσωπικό, είδαμε ότι δεν έχει κάνει γνωστοποίηση στο notifybusiness και ήμασταν στη διαδικασία των κυρώσεων πριν γίνει το ατύχημα» τόνισε.
Καταληκτικά, η Αναστασία Χαλκιά τόνισε πως «θα μιλήσω όχι σαν δήμαρχος, αλλά σαν μάνα. Έκλεισε ένα σπίτι, έχασε το παιδί της σήμερα μια τραγική οικογένεια που θέλω να τους λυπηθώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Έχασαν το παιδί τους. Αυτό είναι το κακό. Ότι πρέπει να είμαστε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή».