Ένα καυτό φθινόπωρο αναµένει την κυβέρνηση και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, καθώς σε όλο το φάσµα, από τα δεξιά έως τα αριστερά του πολιτικού χάρτη, υπάρχουν τεράστια ανοιχτά ζητήµατα, εσωκοµµατικά προβλήµατα αλλά και διαφορετικής υφής κοµβικά ερωτήµατα για τον κάθε αρχηγό. Τα φώτα είναι στραµµένα πρωτίστως σε Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τους τρεις βασικούς πυλώνες του πολιτικού µας συστήµατος, αλλά και στα υπόλοιπα κόµµατα, που προσπαθούν να βρουν τον βηµατισµό τους στο καινούργιο τοπίο που διαµορφώνεται µετά τις ευρωεκλογές και µε ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2027.
Τα πράγµατα µόνο εύκολα δεν προοιωνίζονται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από ένα δεύτερο, συνεχόµενο καλοκαίρι με πύρινα µέτωπα. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και το γεγονός ότι οι καταστροφές έφτασαν έως τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι έρχονται ουσιαστικά να προσθέσουν άλλο ένα ισχυρό πλήγµα στην επιχειρησιακή δεινότητα της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί και φέτος τις διογκωµένες τιµές, από το καρότσι του σουπερµάρκετ έως το ηλεκτρικό ρεύµα, παρότι υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα σημαντικές κινήσεις στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η ακρίβεια είναι εδώ και συνθέτει µαζί µε το κόστος της στέγασης ένα εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ. Τα δηµοσιονοµικά περιθώρια είναι σχεδόν ασφυκτικά, έστω και αν υπάρχουν εισηγήσεις για νέες φοροελαφρύνσεις. Και όλα αυτά μέσα σε δυσµενές διεθνές περιβάλλον, µε δύο εν εξελίξει πολέµους στην ευρύτερη γειτονιά µας.
Θα τιναχτεί στον αέρα
Την ίδια ώρα, τα πράγµατα µόνο ευοίωνα δεν είναι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς βρίσκεται ενώπιον νέας διάσπασης και µε ορατό τον κίνδυνο να χάσει το κόµµα του τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Οι προσεχείς ηµέρες προβλέπονται καυτές για την Κουµουνδούρου, αρχής γενοµένης από την προσεχή Πέµπτη, όταν θα κληθεί να συνεδριάσει η Επιτροπή ∆εοντολογίας του κόµµατος µε αντικείµενο τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη. Σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια εισήγηση, µοιάζει σχεδόν βέβαιο πως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 Σεπτεµβρίου θα τιναχτεί στον αέρα από την πλευρά των «87». Κατά συνέπεια, ο κ. Κασσελάκης καλείται άµεσα να αποφασίσει αν ο ίδιος θα ωθήσει τα πράγµατα σε σύγκρουση και ξεκαθάρισµα λογαριασµών µε την εσωκοµµατική αντιπολίτευση µέσα από τη διαγραφή Σπίρτζη. Φαίνεται, δε, πως ήδη προετοιµάζει το έδαφος, ανοίγοντας σαφές µέτωπο µε τον Αλ. Τσίπρα, εν γνώσει του πως κάτι τέτοιο αποτελεί casus belli για τους «87».
Παραλλήλως, καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει µε τον Παύλο Πολάκη, γνωρίζοντας πως είναι αριθµητικά αδύνατο για τον ίδιο να πάει σε συνέδριο έχοντας απέναντί του τον αψύ Σφακιανό, που ελέγχει ένα σηµαντικό τµήµα της οργανωµένης βάσης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι πιθανό να επιστρέψει ο κ. Πολάκης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αµέσως µετά την επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στη ∆ΕΘ, στα µέσα Σεπτεµβρίου. Τεράστιο αγκάθι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν και τα οικονοµικά του κόµµατος, ιδίως αυτά που σχετίζονται µε τα κοµµατικά ΜΜΕ.
Συμμαχίες
Περίπου πενήντα µέρες σκληρού προεκλογικού αγώνα έχει µπροστά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στις 6 και 13 Οκτωβρίου θα επιδιώξει να αναβαπτιστεί στην κάλπη των µελών του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως αντιπάλους για την ηγεσία τον Παύλο Γερουλάνο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, την Αννα ∆ιαµαντοπούλου, τον Χάρη ∆ούκα και τον Μιχάλη Κατρίνη. Τυχόν επανεκλογή, και µάλιστα µε τη συµµετοχή χιλιάδων πολιτών, θα δώσει µεγάλη ώθηση στον κ. Ανδρουλάκη, παρότι θα έχει να διαχειριστεί την επόµενη µέρα βουλευτές που έχουν βρεθεί σκληρά απέναντί του αυτό το διάστηµα. Κοµβικό θέµα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι και αυτό των συµµαχιών, καθώς στο τραπέζι του παρασκηνίου γίνονται διάφορες συζητήσεις, ακόµα και για κοινή εκλογική κάθοδο των κοµµάτων της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µε τον Αλέξη Χαρίτση, αναµένοντας και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στοχεύσεις
Στα υπόλοιπα κόµµατα της αριστερής αντιπολίτευσης υπάρχουν διαφορετικές στοχεύσεις, ζητούµενα και ανησυχίες. Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγµατα για το ΚΚΕ. Στις αναλύσεις που γίνονται εκτιµάται πως θα προκύψει ακόµα µεγαλύτερη κοινωνική ένταση, την οποία το ΚΚΕ θα θελήσει να «εισπράξει», απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, που κατά τον Περισσό είναι δυνάµεις συµβιβασµένες, µε µικρές διαφορές από τη Ν.∆. Για τη Νέα Αριστερά το στοίχηµα είναι αφενός η οργανωτική συγκρότηση µε δοµές κανονικού κόµµατος, αφετέρου η ένταξη µε κεντρικό ρόλο στις συνοµιλίες για το ενδεχόµενο προοδευτικής διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα, στο κάδρο των γενικότερων πρωτοβουλιών για την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάµεων δείχνει εσχάτως διάθεση να εµπλακεί και η Πλεύση Ελευθερίας.
Ζυμώσεις
Εντονες ζυµώσεις αναµένεται να υπάρξουν και στο γήπεδο στα δεξιά της Ν.∆. Ο νέος παίκτης είναι η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία εδώ και µήνες είναι σε ανοιχτή σύγκρουση µε τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης. Η επικεφαλής της Φωνής της Λογικής κάνει προσπάθειες ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια, µε αναζήτηση στελεχών, µετά και την προσωπική της επιτυχία στις ευρωεκλογές. Οχυρωµένο µοιάζει -ως τώρα- να έχει καταστήσει το κόµµα του, τη «Νίκη», ο κ. Νατσιός από εξωτερικούς αντιπάλους και ενδοδεξιές συγκρούσεις, διατηρώντας παραδοσιακά χαµηλούς τόνους στην κριτική προς την κυβέρνηση και ταυτόχρονα απευθυνόµενος σε ακροατήρια που τις περισσότερες φορές δεν τα πιάνουν τα ραντάρ των δηµοσκοπήσεων.
parapolitika