Μια τσάντα φτιαγμένη από δέρμα αλιγάτορα και μερικά μικροσκοπικά φιαλίδια αρώματος που εξακολουθούν να αναδύουν έντονο άρωμα είναι μερικά μόνο από τα άγνωστα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο του Τιτανικού και φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία στις ΗΠΑ. Σπανίως βγαίνουν στο φως.
Η ακριβής τοποθεσία της αποθήκης όπου βρίσκονται διατηρείται μυστική, γράφει το BBC, λόγω της μέγαλης αξίας του περιεχομένου της.
«Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρίσκεται κάπου στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ».
Το BBC είχε την ευκαιρία να μπει στην εν λόγω εγκατάσταση αποθήκευσης και να γνωρίσει τις ιστορίες πίσω από μερικά από αυτά τα αντικείμενα.
Η τσάντα του αλιγάτορα
«Είναι μια πραγματικά όμορφη, μοντέρνα μικρή τσάντα», λέει η Τομασίνα Ρέι (Tomasina Ray) διευθύντρια συλλογών για την RMS Titanic, την εταιρεία που έχει ανακτήσει αυτά τα αντικείμενα.
Η αμερικανική εταιρεία έχει τα δικαιώματα διάσωσης του πλοίου και συν τω χρόνω έχει ανασύρει 5.500 αντικείμενα από το σημείο του ναυαγίου, μια επιλογή από τα οποία εκτίθεται σε όλο τον κόσμο.
Η τσάντα είναι φτιαγμένη από δέρμα αλιγάτορα, που έχει επιβιώσει δεκαετίες στα βάθη του Βόρειου Ατλαντικού. Τα αντικείμενα μέσα της έχουν επίσης διατηρηθεί, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της ζωής της ιδιοκτήτριά της, μίας επιβάτιδος τρίτης θέσης ονόματι Μάριαν Μίνγουελ (Marian Meanwell).
«Ήταν μια 63χρονη που ταξίδευε στις ΗΠΑ για να βρεθεί κοντά στην κόρη της που είχε μείνει πρόσφατα χήρα».
Ανάμεσα στα αναμνηστικά μέσα ήταν μια ξεθωριασμένη φωτογραφία, που πιστεύεται ότι ήταν η μητέρα της Μίνγουελ (φωτογραφία)
Μέσα στη τσάντα υπήρχε επίσης μία χειρόγραφη συστατική επιστολή προκειμένου να διευκολύνετη νέα της ζωή στις ΗΠΑ: Η επιστολή έγραφε: «Η Μις Μίνγουελ πάντα υπήρξε μια καλή ενοικιάτσρια, συνεπής στις πληρωμές».
Εκεί μέσα υπάρχεi και ένα ιατρικό δελτίο καθώς όλοι οι επιβάτες τρίτης θέσης έπρεπε να αποδεικνύουν ότι δεν κουβαλούσαν κάποια ασθένεια στις ΗΠΑ.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη έγγραφο -ξεθωριασμένο από το νερό- που αποκαλύπτει ότι η Μίνγουελ είχε κάνει αρχικά κράτηση στο Majestic. Eνα άλλο πλοίο της White Star Line.
Αυτό όμως δεν απέπλευσε ποτέ και το έγγραφο δείχνει ότι η Μίνγουελ μεταφέρθηκε στον Τιτανικό, γενόμενη έτσι μία από τους 1.500 μοιραίους επιβάτες του.
Το άρωμα που μυρίζει ακόμη
Σε αυτήν την άγνωστης τοποθεσίας αποθήκη, υπάρχουν επίσης μερικά μικροσκοπικά φιαλίδια αρώματος.
Είναι σφραγισμένα, αλλά το έντονο άρωμά τους ξεφεύγει, ακόμα και αν έχουν διανύσει δεκαετίες στον πυθμένα της θαλάσσης.
«Υπήρχε ένας πωλητής αρωμάτων στο πλοίο και είχε προς πώλησι πάνω από 90 τέτοια μικρά φιαλίδια αρωμάτων».
Το όνομά του πωλητή ήταν Αντολφ Ζάαλφελντ (Adolphe Saalfeld) και ταξίδευε ως επιβάτης δεύτερης θέσης.
Ο Ζάαλφελντ ήταν ένας από τους 700 ανθρώπους που επέζησαν. Αλλά με τις γυναίκες και τα παιδιά να έχουν προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, ορισμένοι άνδρες που τελικά κατάφεραν να βγουν παρέμειναν για πάντα σαστισμένοι.
«Ο Ζάαλφελντ είχε πεθάνει όταν βρήκαμε τα μπουκαλάκια με το άρωμα», λέει η υπεύθυνη της συλλογής έρευνας. «Αλλά νιώθω ότι θα έζησε με λίγη ενοχή την του ενοχή επιζώντος».
Και ο φελλός που άντεξε
Επίσης στη συλλογή υπάρχει ένα μπουκάλι σαμπάνιας. Γεμάτο. Με …σαμπάνια στο εσωτερικό του και φελλό στο επάνω του μέρος.
Το νερό που πιθανότατα μπήκε διείσδυσε στον φελλό , εξίσωσε την πίεση, ώστε να μην σπάσει. Και μετά απλώς κάθισε στον πάτο του ωκεανού
Όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε το 1912, το περιεχόμενό του χύθηκε κυριολεκτικά έξω, δημιουργώντας ένα τεράστιο πεδίο γεμάτο από συντρίμμια.
«Υπάρχουν πολλά μπουκάλια στον πυθμένα του ωκεανού καθώς και κατσαρόλες και κουζινικά.
Στο πλοίο υπήρχαν πάντως χιλιάδες μπουκάλια σαμπάνιας. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου ήθελε οι επιβάτες της πρώτης θέσης του να βιώσουν την απόλυτη χλιδή, σε πολυτελές περιβάλλον και με το καλύτερο φαγητό και ποτό.
Πλωτό παλάτι
«Ήταν σαν ένα πλωτό παλάτι και ο Τιτανικός υποτίθεται ότι ήταν το πιο πολυτελές πλοίο.
Η σαμπάνια, το γυμναστήριο και όλες αυτές τις ανέσεις ήταν σημαντικά πράγματα για τους επιβάτες.
Ετσι, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία απαθανάτισε έναν άνδρα που να χρησιμοποιεί μια μηχανή γυμναστικής μέσα στο γυμναστήριο του Τιτανικού.
naftemporiki