24.3 C
Rhodes
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

ΥΠΕΝ: Ανοίγει τον φάκελο υβριδικά έργα ΑΠΕ στα νησιά

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ένα συνολικό σχέδιο που θα αφορά τα υβριδικά έργα ΑΠΕ σε νησιά θέλει να αναπτύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, το σχέδιο αυτό θα πάρει την μορφή νομοθετικής ρύθμισης από το φθινόπωρο. Τα υβριδικά αυτά έργα θα έχουν σημαντικά οφέλη και θα συνδυάζουν την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και την αφαλάτωση.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ σκοπεύει να βγάλει προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μικρά έργα αντλησιοταμίευσης σε νησιά, που θα συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας, με την αποθήκευση και την αφαλάτωση. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα δοθεί ώθηση και στον πρωτογενή τομέα καθώς θα λυθεί το θέμα της άρδευσης. Ιδανικά, δε, θα μπορούσε να προωθηθεί και η ηλεκτροκίνηση για τις μεταφορές.

Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η λογική των υβριδικών έργων στα νησιά είναι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση την περίοδο του καλοκαιριού λόγω της άφιξης τουριστών και να υπάρχει η δυνατότητα με την περίσσεια ενέργεια να καλύπτονται οι ανάγκες το χειμώνα. Επιπλέον, με την αφαλάτωση θα λυθεί το θέμα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά.

Ένα πρωτοποριακό project που θα μπορούσε να είναι οδηγός για αντίστοιχα έργα είναι το πιλοτικό έργο της ΔΕΗ, στην Ικαρία (Ναέρας), που συνδυάζει την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Στόχος πάντως είναι να προωθηθούν μικρά έργα σε πολλά νησιά.

energygame.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ