18.8 C
Rhodes
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024

11 πράγματα που θα θυμόμαστε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Περισσότερα άρθρα

spot_img

 

Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν και πάνε. Το Παρίσι ολοκλήρωσε την 33η Ολυμπιάδα, η οποία φυσικά δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Παγκόσμια ρεκόρ, μοναδικές επιδόσεις και ιστορίες ανθρώπων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους έγιναν καθημερινότητα για εκατομμύρια κόσμου.

Η Τελετή Λήξης το βράδυ της Κυριακής σήμανε το τέλος της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής της τετραετίας και σήμερα κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό των όσων είδαμε αυτές τις 18 ημέρες στο Παρίσι. Αυτά λοιπόν είναι τα 10 πράγματα και πρόσωπα για τα οποία θα θυμόμαστε τους φετινούς Αγώνες.

Η πολυσυζητημένη Τελετή Έναρξης

 

AP Photo/Luca Bruno

 

Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν, πριν ακόμα γίνει, ιστορική. Η μη διεξαγωγή της σε Ολυμπιακό Στάδιο για πρώτη φορά το είχε επισφραγίσει αυτό μήνες πριν. Οι Γάλλοι ζήτησαν και πήραν άδεια από τη ΔΟΕ για να τη διοργανώσουν στον Σηκουάνα με τους αθλητές να παρελαύνουν μέσα σε βάρκες και πράγματι τα κατάφεραν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήταν οι πρώτοι αθλητές που φάνηκαν, σηκώνοντας ψηλά την γαλανόλευκη σημαία αν και στην πραγματικότητα δεν μπορέσαμε ποτέ να τους δούμε.

Η Τελετή Έναρξης και ο Γάλλος σκηνοθέτης κατηγορήθηκαν για πολλά πράγματα, με τον κόσμο να τα βάζει μαζί τους για δήθεν προώθηση της Woke κουλτούρας εξαιτίας μιας παρεξηγήσιμης αναπαράστασης του Μυστικού Δείπνου. Η πραγματική κριτική ωστόσο δεν ήταν αυτή αλλά το γιατί σε μια τόσο σπουδαία αθλητική στιγμή οι αθλητές δεν βρίσκονταν σε πρώτο πλάνο. Οι Γάλλοι προέβαλαν πολύ περισσότερο την ιστορία τους και πολύ λιγότερο τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της γιορτής. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν μια Τελετή Έναρξης που θα θυμόμαστε για καιρό.

Ο viral Τούρκος σκοπευτής

Ο Yusuf Dikec ήταν εντελώς άγνωστος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά το απαράμιλλο στυλ του ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και εκατομμύρια κόσμου, λάτρεψαν το ύφος εκτελεστή που είχε. Στα 51 του ο Dikec συμμετείχε για 5η φορά σε Ολυμπιάδα και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Ο Τούρκος δεν φορούσε ειδικά γυαλιά ούτε ακουστικά και έριχνε με το χέρι στην τσέπη αφήνοντας άφωνους όσους τον παρακολουθούσαν.

Έπειτα, δεκάδες αθλητές τον μιμήθηκαν στους πανηγυρισμούς τους με τον Armand Duplantis να ξεχωρίζει. Στο Instagram ο σκοπευτής πλησιάζει το 1 εκατομμύριο followers, ενώ στο X έφτασε να συνομιλεί μέχρι και με τον Elon Musk. Όσον αφορά την στιγμή που τον έκανε διάσημο ο Dikec ανέφερε: «Εκείνη τη στιγμή, όλοι λένε ότι φαινόμουν πολύ ήρεμος, αλλά στην πραγματικότητα, μαίνονταν καταιγίδες μέσα μου. Νομίζω ότι η πόζα μου στη σκοποβολή αντιπροσώπευε πολύ καλά το Ολυμπιακό πνεύμα: το δίκαιο παιχνίδι, η απλότητα, η σαφήνεια και η φυσικότητα. Γι’ αυτό τράβηξε τόση προσοχή».

Το παγκόσμιο ρεκόρ του Armand Duplantis

 

AP Photo/Bernat Armangue

 

Ο Σουηδός Armand Duplantis εδώ και χρόνια φαίνεται να αγωνίζεται σε άλλο σπορ από τους αντιπάλους του και στο Παρίσι εξασφάλισε μάλλον το πιο αναμενόμενο χρυσό. Παρ’ όλα αυτά ο Duplantis βρήκε τρόπο να μας σοκάρει ξανά. Αφού εξασφάλισε το χρυσό, ο Σουηδός επικοντιστής έκανε πρώτα Ολυμπιακό ρεκόρ και αμέσως μετά τοποθέτησε τον πήχη στα 625 εκατοστά για να σημειώσει ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ. Στη συνέχεια τρελάθηκε, φίλησε τη σύντροφό του και πανηγύρισε με την ψυχή του.

Ο Thomas Ceccon και ο ύπνος του στο πάρκο

Ο Ιταλός κολυμβητής πήρε δύο μετάλλια στην Ολυμπιάδα και έγινε viral καθώς αποφάσισε να κοιμηθεί στο πάρκο. Ο Thomas Ceccon που ξεχώρισε και ως ένας από τους πιο σέξι αθλητές στο Παρίσι εθεάθη από τον Σαουδάραβα κωπηλάτη Husein Alireza, να κοιμάται στο γρασίδι.

Πιο πριν, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα ύπτιο ο Ceccon είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει κλιματισμός στο χωριό, κάνει ζέστη, το φαγητό είναι κακό. Πολλοί αθλητές μετακινούνται για αυτόν τον λόγο: δεν είναι άλλοθι ή δικαιολογία, είναι η πραγματικότητα που ίσως δεν γνωρίζουν όλοι».

Η συγκλονιστική ιστορία του Απόστολου Χρήστου

 

AP Photo/Matthias Schrader

 

Ο Απόστολος Χρήστου κατέκτησε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην κλασική κολύμβηση από το 1896 αλλά για να τα καταφέρει χρειάστηκε να περάσει από την κόλαση στον παράδεισο. Ο Χρήστου έχασε στη χεριά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο, το οποίο θεωρείται το καλό του αγώνισμα και λίγο έλειψε να μην αγωνιστεί καν στα 200 μέτρα.

Τελικά ο Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης δεν το έβαλε κάτω. Παρά την εμφανή του απογοήτευση, την οποία αποτύπωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι το Λος Άντζελες» ο Χρήστου αγωνίστηκε τελικά στα 200 μέτρα ύπτιο και σόκαρε τον κόσμο όντας πρώτος μέχρι τα τελευταία 20 μέτρα.

Εντέλει έχασε το χρυσό για λίγο αλλά πήρε το πολυπόθητο Ολυμπιακό μετάλλιο σπίτι του. «Δεν το πιστεύω, δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Ήξερα ότι έπρεπε να πέσω για το μετάλλιο, μπήκα δυνατά, εκβίασα την θέση, στο τέλος έχασα δυνάμεις, αλλά είχα κερδίσει πολλά από τα πρώτα 150μ. και κατάφερα να πάρω το μετάλλιο», δήλωσε ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στην ΕΡΤ. «Τα έπαιξα όλα για όλα. Δεν μπορώ να το πιστέψω, το ήθελα πραγματικά. Ο προπονητής μου (σ.σ. Παναγιώτης Βελέντζας) μου είπε να μπω δυνατά από τα πρώτα μέτρα και να παραμείνω δυνατός. Τώρα πια το 200άρι θα γίνει το αγαπημένο μου», κατέληξε ο Ελληνας κολυμβητής.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Simone Biles

 

AP Photo/Charlie Riedel

 

Η επιστροφή της Simone Biles στην ενεργό δράση σηματοδοτήθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο, καθώς η Αμερικανίδα GOAT της γυμναστικής απέσπασε τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο. Αμέσως μετά τα όσα έγιναν στην προηγούμενη Ολυμπιάδα με την ψυχική της υγεία να μπαίνει στο επίκεντρο, η Biles επέστρεψε και στα 27 της ολοκλήρωσε τις πιο εντυπωσιακές ασκήσεις.

Ο Novak Djokovic τερμάτισε το τένις

 

AP Photo/Manu Fernandez

 

Ο Novak Djokovic πήγε στο Παρίσι έχοντας ηττηθεί ξανά στον τελικό του Wimbledon από τον Carlos Alcaraz και στα 37 του ήθελε να κατακτήσει τη μοναδική πρωτιά που έλειπε από το παλμαρέ του. Ο Σέρβος τενίστας που έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του δεν είχε καταφέρει ποτέ να αναδειχθεί Χρυσός Ολυμπιονίκης και στα γήπεδα του Roland Garros κατέβηκε με ένα και μόνο όνειρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά ήταν επικός και χωρίς να χάσει σετ έφτασε ως τον τελικό όπου θα αντιμετώπιζε τον Alcaraz. Εκεί ο Σέρβος ξεπέρασε τον εαυτό του και κερδίζοντας δύο σετ στο τάι μπρέικ έγραψε ιστορία. Αμέσως μετά ξέσπασε σε κλάματα και δακρυσμένος αγκάλιασε την κόρη του σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές των φετινών Αγώνων.

Ο Χρυσός Μίλτος Τεντόγλου το έκανε ξανά

 

AP Photo/Matthias Schrader

 

Ο Τεντόγλου κατέκτησε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα και το έκανε και πάλι με στυλ. Όταν απειλήθηκε στον μεγάλο τελικό του μήκους, έγραψε αμέσως το 8,48 που τον έφερε στην πρώτη θέση του αγωνίσματος. Οι δηλώσεις του ήταν και πάλι επικές, με τον Έλληνα πρωταθλητή να είναι ξανά προβληματισμένος με την επίδοσή του. «Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Σαν επίδοση κάτι μου έλειπε. Στο τέλος ξεκίνησα να ξυπνάω. Στο 5ο άλμα ήταν πολύ καλό άλμα, με πάτημα πίσω. Στο 6ο άλμα πήγαμε να το ρισκάρουμε, να πατήσω οριακά» είπε ο χρυσός Ολυμπιονίκης. Στο Λος Άντζελες θα είναι ο βέβαιος σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής και περιμένουμε να γράψει ιστορία με το τρίτο του χρυσό.

Η σπουδαία Imane Khelif κόντρα στην παράνοια

 

AP Photo/John Locher

 

Η Αλγερινή μποξέρ Imane Khelif στην προηγούμενη Ολυμπιάδα έγινε η πρώτη αθλήτρια του συγκεκριμένου αθλήματος που εκπροσωπεί την πατρίδα της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έφτασε ως τα προημιτελικά. Φέτος, αμέσως μετά τον πρώτο της αγώνα και τη νίκη της επί της Ιταλίδας Angela Carini ξέσπασε ένας παρανοϊκός πόλεμος εναντίον της, ο οποίος έφτασε ως τον Elon Musk και τον Donald Trump. Η Khelif κατηγορήθηκε πως είναι τρανς και ότι είναι άδικο να συμμετέχει στην Ολυμπιάδα μαζί με γυναίκες, κάτι που ωστόσο δεν έχει καμία υπόσταση.

Η Khelif γεννήθηκε γυναίκα, ζει όλη της τη ζωή ως γυναίκα και μάχεται όλα τα χρόνια μαζί με άλλες γυναίκες. Όλη η διαμάχη γύρω από το όνομά της ξεκίνησε από την ομοσπονδία της πυγμαχίας η οποία θέλησε να πολεμήσει τη ΔΟΕ. Η πραγματικότητα για την Khelif είναι ότι πρόκειται για ένα intersex άτομο. Η Imane Khelif δεν είναι τρανς αθλήτρια όπως της αποδίδεται από πολλούς, αλλά πυγμάχος γεννημένη γυναίκα, υπερανδρογονική, με υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών. Η πυγμάχος από την Αλγερία πέρασε τα τεστ της ΔΟΕ, όσον αφορά τα χρωμοσώματα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανίχνευση φύλου και της επετράπη να συμμετάσχει σε ακόμα μία Ολυμπιάδα. Φέτος ξεπέρασε τον εαυτό της και έφτασε ως το χρυσό μετάλλιο.

Ο επικός αγώνας της Σερβίας με την Team USA

 

AP Photo/Michael Conroy

 

Οι Αμερικανοί προετοίμαζαν εδώ και χρόνια αυτήν την ομάδα και μετά το στραπάτσο στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο όλοι οι σταρ της δήλωσαν «παρών» για την Ολυμπιάδα. Η φοβερή ομάδα των LeBron James, Kevin Durant και Steph Curry έφτασε τελικά στο Χρυσό μετάλλιο αλλά χρειάστηκε να περάσει πάνω από τον σερβικό σκόπελο στα ημιτελικά σε ένα παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία.

Οι Σέρβοι προηγήθηκαν με 13 πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου και λίγο έλειψε να σοκάρουν τον κόσμο του μπάσκετ. Οι Αμερικανοί έκαναν ωστόσο μυθική ανατροπή στην τελευταία περίοδο και γλίτωσαν το κάζο. Η Team USA είχε σε απίθανη βραδιά τον Curry, ο οποίος πέτυχε 36 πόντους με 9 τρίποντα και σφράγισε τη νίκη για την ομάδα του. Στον τελικό κόντρα στη Γαλλία έδωσε άλλο ένα σόου χαρίζοντας το χρυσό στην Αμερική.

Η κωμικοτραγική κατάσταση στον Σηκουάνα

 

AP Photo/David Goldman

 

Οι Γάλλοι σε καμία περίπτωση δεν παίρνουν άριστα όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φιάσκο του Σηκουάνα. Ο ποταμός – σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας καθαρίστηκε έναντι 1.4 δισεκατομμυρίων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διεξαγωγή της ανοιχτής κολύμβησης και του τριάθλου, αλλά η διαδικασία ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

Αθλητές εγκατέλειψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έφτασαν στα νοσοκομεία με στομαχικά προβλήματα, ενώ κανείς δεν μπορούσε να προπονηθεί καθώς τα νερά του Σηκουάνα δεν έπαιρναν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Οι Γάλλοι δεν εφήρμοσαν ποτέ δεύτερο πλάνο και έμειναν εγκλωβισμένοι στις επιλογές τους.

onmean

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ