11.6 C
Rhodes
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Σάλος με τα μετάλλια σους Ολυμπιακούς Αγώνες- Ξεφλουδίζουν

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Όπως και στο Τόκιο έτσι και στο Παρίσι τα μετάλλια των νικητών φαίνεται να μην έχουν υψηλή ποιότητα και ήδη εμφανίζουν φθορές

Τι έχουν τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων; Πρώτα στο Τόκιο, τώρα και στο Παρίσι. Πρόβλημα.

Ξεφτίζουν! Κυριολεκτικά. Ο Nyjah Huston, νικητής του χάλκινου μεταλλίου στο street skateboarding έκανε παράπονα για την ποιότητα του μεταλλίου που κέρδισε πριν από 10 ημέρες. «Φαίνεται ότι είχε πάει στον πόλεμο και επέστρεψε», είπε με ειρωνία.

Όλα τα είχαν στο Παρίσι με τον Σηκουάνα και το Ολυμπιακό Χωριό, τους ήρθε κι ένας νέος και απροσδόκητος ισχυρισμός: η ποιότητα των μεταλλίων.

Ο Αμερικανός Nyjah Huston, χάλκινος Ολυμπιονίκης στην Skateboarding Street στις 29 Ιουλίου, έδειξε την τρέχουσα κατάσταση του μεταλλίου του και η αλήθεια είναι ότι φαίνεται να βρίσκεται σε σοβαρή επιδείνωση. Η κατάσταση είναι περίεργη αφού, σε αντίθεση με τα χρυσά μετάλλια, που στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένα από ασήμι που καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα χρυσού, τόσο το ασημένιο όσο και το χάλκινο μετάλλιο είναι φτιαγμένα με το υλικό που δηλώνει το όνομά τους. Αυτό του Χιούστον φαίνεται «ξεφλουδισμένο».

Οι εικόνες που δημοσίευσε ο αθλητής στα κοινωνικά του δίκτυα δεν άργησαν να γίνουν viral. «Αυτά τα Ολυμπιακά μετάλλια φαίνονται υπέροχα όταν είναι καινούργια, αλλά αφού τα άφησα στο δέρμα μου με λίγο ιδρώτα για λίγο και μετά άφησα τους φίλους μου να τα φορέσουν το Σαββατοκύριακο, προφανώς δεν είναι τόσο υψηλής ποιότητας όσο θα σκεφτόταν κανείς. Είναι σαν να έχει πάει στον πόλεμο και να έχει γυρίσει».

Φαίνεται κακής ποιότητας. Ακόμα και το μπροστινό μέρος αρχίζει να ξεφλουδίζει λίγο. Άρα, δεν ξέρω, τι Ολυμπιακά μετάλλια είναι. Ίσως θα έπρεπε να βελτιώσουν λίγο την ποιότητα», πρότεινε επίσης ο Αμερικανός, κλείνοντας: «Υποθέτω ότι τα μετάλλια πρέπει να είναι σε θήκες, δεν είναι κατάλληλα για να τα βγάλουν από το κουτί».

Στην περίπτωση του χάλκινου, που ορίζεται ως ένα κράμα κυρίως χαλκού με χαμηλό ποσοστό κασσίτερου, σε αυτήν την περίπτωση το Παρίσι τα συνδύασε με ένα άλλο μικρό μέρος ψευδαργύρου. Η κατασκευή των λίγο παραπάνω από πέντε χιλιάδες μετάλλιων πραγματοποιήθηκε από το Νομισματοκοπείο του Παρισιού και σχεδιάστηκε από τον οίκο κοσμημάτων Chaumet της LVMH. Για να συμβολίσουν έντονα τη Γαλλία, τόσο το μπρούτζο, το ασήμι και ο χρυσός περιέχουν ένα κεντρικό εξάγωνο φτιαγμένο από ένα κομμάτι σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ που ήταν αποθηκευμένο από προηγούμενες ανακαινίσεις. Το γεωμετρικό σχήμα απλοποιεί επίσης τη γεωγραφία που σχηματίζει τα σύνορα της χώρας.

Στο σχέδιο καλά είναι, αλλά πλέον τα μετάλλιά τους άρχισαν να χάνουν το χρώμα τους και να παρουσιάζουν φθορές.

Τα αστεία ήρθαν γρήγορα για τον Χιούστον από τους οπαδούς τους, με σχόλια όπως «φαίνεται ότι κέρδισες αυτό το μετάλλιο το 1982» και «Στο Σηκουάνα σου έπεσε και έγινε έτσι;»

Το ίδιο πρόβλημα εμφανίστηκε και στα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020. Μετά τους Αγώνες, αρκετοί αθλητές ανέφεραν ότι τα μετάλλιά τους άρχισαν να φθείρονται ή να χάνουν το χρώμα τους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η επικάλυψη της επιφάνειας των μεταλλίων άρχισε να ξεφλουδίζει, κάτι που προκάλεσε και τότε ανησυχία.

Τα μετάλλια αυτά είχαν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά, κυρίως μέταλλα που συλλέχθηκαν από παλιά ηλεκτρονικά απόβλητα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας βιωσιμότητας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής των μεταλλίων ή τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν αρκετά ανθεκτικά για μακροχρόνια χρήση.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 τότε διαβεβαίωσε τους αθλητές ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω αντικατάστασης ή επισκευής των μεταλλίων. Παρόλα αυτά, το περιστατικό δημιούργησε συζητήσεις για την ποιότητα και την αντοχή των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέχρι στιγμής, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν έχει εκδώσει επίσημη τοποθέτηση σχετικά με τα προβλήματα ποιότητας των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Paris 2024. Παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από αθλητές, η ΔΟΕ δεν έχει κάνει κάποια δημόσια δήλωση για το ζήτημα. Ωστόσο, οι αναφορές συνεχίζουν να τραβούν την προσοχή, και είναι πιθανό η ΔΟΕ να αντιμετωπίσει το θέμα πιο επίσημα στο μέλλον, καθώς οι κριτικές συνεχίζονται.

Μόνο αν αντικαταστήσουν ή επισκευάσουν τα φθαρμένα μετάλλια θα ηρεμήσουν όλοι.

Διαφορετικά θα μιλάμε για μετάλλια μιας χρήσης…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ