22.7 C
Rhodes
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Μ.Θωμάτος – Κ.Μενεγάκης: “Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία. Υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς”

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου

Tα πεπραγμένα του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου παρουσίασε χθες  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Δ.Ε. Καμείρου & Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων, κος Μιχάλης Θωμάτος, παρουσία του αντιδημάρχου Δ.Ε. Ατταβύρου & Προσχολικής Αγωγής & αναπληρωτή Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνου Μενεγάκη.

Μήνυμα στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, απηύθυνε ο κ. Θωμάτος, ο οποίος ανέφερε ότι, από τον Μάιο μέχρι και σήμερα σημειώθηκαν 28 συμβάντα πυρκαγιάς, τα οποία αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά αντίθετα να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, επιδεικνύοντας συνεχώς την απαραίτητη προσοχή.

“Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, τόσο ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης όσο και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην πολιτική προστασία και υπάρχει μία άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Δασών και όλους τους φορείς” επεσήμανε ο Μιχάλης Θωμάτος

Από την ανάληψη των καθηκόντων του εντεταλμένου συμβούλου και του αναπληρωτή αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, το Αυτοτελές Γραφείο, σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του δήμου, έχει να παρουσιάσει τα παρακάτω:

• Την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ν. 4662/20.

• Τη διάθεση 10 πυροσβεστικών οχημάτων και δύο βυτιοφόρων οχημάτων.
• Την πρόσληψη 52 ατόμων με εποχιακή σύμβαση για πυροπροστασία που έχουν τοποθετηθεί σε πυροφυλάκια, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου και στις Ενότητες, και προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε πλήθος απαραίτητων εργασιών.

• Συγκεκριμένα για τα πυροφυλάκια, έχουμε επανδρώσει, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 11 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. τα πυροφυλάκια στα Μαριτσά, στη Σορωνή, στον Προφήτη Ηλία, στην Κυμισάλα και στα Λάερμα. Οι συγκεκριμένες τοποθεσίες και οι ώρες της φύλαξης ήταν επιλογές της ΠΥΡ.

• Έχει εξασφαλιστεί η προμήθεια εξοπλισμού, όπως ιματισμός, μάνικες, φαρμακεία και πυρίμαχες κουβέρτες για να διανεμηθούν σε προσωπικό του δήμου και πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες.
• Έχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις για έργα αγροτικής οδοποιίας με ανάδοχο σε κάθε Δημοτική Ενότητα, με σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης και της βατότητας του αγροτικού δικτύου.

• Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συμβασιοποίησης με τον ανάδοχο για την υλοποίηση χρηματοδοτούμενου έργου πυρασφάλειας από το Ταμείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για την εγκατάσταση κέντρου ελέγχου με δύο θερμοκάμερες και 200 αισθητήρες πέντε αισθήσεων για την ανίχνευση πυρκαγιάς σε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.
• Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας πέριξ οικισμών.

Ο κ. Θωμάτος σε ό,τι αφορά τους απώτερους στόχους του δήμου και του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε τα εξής:
• Αναζητούμε συνεχώς χρηματοδοτούμενα προγράμματα για εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην πυρανίχνευση και τη δασοπροστασία.

• Διερευνούμε τις δυνατότητες ενίσχυσης του στόλου του δήμου με Μηχανήματα Έργου.
• Διεκδικούμε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όπως το 55-67, τα καθιερωμένα 8μηνα κ.λπ..
• Αιτηθήκαμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμα έξι μήνες, προσδοκώντας στη δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού.

• Δημιουργούμε στο Δημαρχείο Κέντρο Ελέγχου για υφιστάμενα και προς εφαρμογή συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης θέσεων και οχημάτων.
• Δημιουργούμε Μνημόνια Συνεργασίας που θα διαπραγματευθούμε με τοπικούς φορείς για τη δυνατότητα συνεισφοράς τους στην Πολιτική Προστασία, με βάση την δραστηριότητά τους, το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν.

• Συνομιλούμε διαρκώς με αναγνωρισμένους και έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού.
• Παρακολουθούμε και συντονίζουμε τη δημιουργία, την πιστοποίηση και τον εφοδιασμό νέων εθελοντικών ομάδων.
Για όλα τα παραπάνω, οι πολίτες της Ρόδου θα ενημερώνονται αμέσως μόλις οριστικοποιούνται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ