Στο κλεινόν άστυ παραμένουν πολλοί υπουργοί ακολουθώντας την… οδηγία του πρωθυπουργού ότι “η καθημερινότητα δεν πάει διακοπές”, καθώς τα προβλήματα παραμένουν, ενώ μένει ένας μόλις μήνας από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου θα δοθεί το στίγμα της κυβερνητικής πορείας.
Και μπορεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός να ενημέρωσε με τη σύντομη ομιλία του για την υλοποίηση του 42% των δράσεων που είχαν προσχεδιαστεί, ωστόσο ο δρόμος για την υλοποίηση του κυβερνητικού πλάνου των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς, και ενδέχεται να είναι στρωμένος με… αγκάθια, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι ανοιχτή και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το εύρος και τις συνέπειες της.
Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Άκης Σκέρτσος, το δεύτερο εξάμηνο του 2024 το σύνολο των έργων που πρέπει να “τρέξουν” αγγίζουν τα 279 ενώ οι μεταρρυθμίσεις ανέρχονται στις 221, με τις περισσότερες από αυτές να είναι ενταγμένες στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσον αφορά την χρηματοδότηση τους.
Σε πρώτο πλάνο η υγεία
Οι υπουργοί πάντως, συνεχίζουν την… τρεχάλα, ακόμη και εάν ο μήνας έχει… 8, χωρίς να λείπουν οι αντιδράσεις, όπως έδειξαν οι επισκέψεις του Άδωνι Γεωργιάδη στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στην Κάλυμνο, την Κω και τη Ρόδο, όπου ήρθε αντιμέτωπος με γιατρούς και νοσηλευτές.
Οι ελλείψεις παθολόγων και παιδιάτρων στην Κω και οι ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Ρόδο, αποτέλεσαν αντικείμενο… τριβής μεταξύ του Υπουργού Υγείας και των εργαζομένων, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να δεσμεύεται για την πλήρωση των κενών, τόσο με γιατρούς όσο και με 50 νοσηλευτές στην Ρόδο, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος να προκηρύσσεται σύντομα. Προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει η πρόσληψη 6.500 γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού στο ΕΣΥ, με την μεγαλύτερη δυσκολία ωστόσο να παρουσιάζεται στους γιατρούς, οι οποίοι προτιμούν να ιδιωτεύουν παρά να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κόκκινος συναγερμός για τη λειψυδρία
Ένα ακόμη θέμα που ανέκυψε λόγω της ανομβρίας και τις κλιματικής κρίσης, είναι αυτό της λειψυδρίας, με 14 δήμους της χώρας να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων τόσο για την ύδρευση όσο και για την άδρευση βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, με τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει την ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων.
Χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για ένα εθνικό σχέδιο δράσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, καθώς οι παράμετροι κάθε περιοχής είναι διαφορετικές, όπως και οι ανάγκες. Το κατεπείγον του φαινομένου, ωστόσο, κινητοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε την ενίσχυση Δήμων, ΔΕΥΑ και Συνδέσμων Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας με 11,25 εκατομμύρια ευρώ, για την άμεση υλοποίηση δράσεων, ενώ ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας στα νησιά που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, λόγω και των αναγκών που δημιουργούνται από τον τουρισμό.
Στο επίκεντρο και η ανεργία
Μπορεί οι δείκτες της ανεργίας να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αυτό όμως δεν εφησυχάζει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η περαιτέρω μείωση τους, μέσω της εφαρμογής σύγχρονων προγραμμάτων αύξησης της απασχόλησης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους νέους, τις γυναίκες και τους ευάλωτους, τις κατηγορίες δηλαδή που φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης εργασίας, με την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα…ταιριάζει γρήγορα και εύστοχα τις κενές θέσεις εργασίας με όσους βρίσκονται σε αναζήτηση απασχόλησης και έχουν τα προσόντα. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε προ δύο ημερών ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης, με την διοίκηση της ΔΥΠΑ.
thetoc