22.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Απόστολος Χρήστου: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον κολυμβητή που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και έγραψε ιστορία

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Με μία τρομερή κούρσα στα 200 μέτρα ύπτιο, την Πέμπτη 1η Αυγούστου, ο Απόστολος Χρήστου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο γράφοντας ιστορία. Ο αθλητής χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στην κολύμβηση. Πέτυχε επιπλέον πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 1:54.82.

Μετά την σπουδαία του εμφάνιση στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο, όπου είχε τερματίσει στην 4η θέση, χάνοντας στο τσακ το ολυμπιακό μετάλλιο για 2/100 του δευτερολέπτου, ο Απόστολος Χρήστου έκανε το πιο δυναμικό comeback και τελικά ανέβηκε στο βάθρο των νικητών. Αυτό είναι το μετάλλιο αριθμός 123 για την Ελλάδα στη σύγχρονη μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 μέχρι σήμερα.

Μπορεί να παρακολούθησες την κούρσα του και να ένιωσες ότι γεμίζεις περηφάνια με την κατάκτησή του. Πόσα όμως ξέρεις για τον αργυρό Ολυμπιονίκη Απόστολο Χρήστου;

Ο Απόστολος Χρήστου δεν κρύβει τα συναισθήματά του

Ο 28χρονος Απόστολος Χρήστου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του όταν έχασε το μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι ίσως να μην αγωνιστεί στα 200 μέτρα. Τελικά, ευτυχώς, δεν ακολούθησε αυτή τη συναισθηματική παρόρμηση και κατάφερε να σπάσει τα χρονόμετρα στην κούρσα του.

Photo credit: Oli Scarff, gettyimages

Δεν έκρυψε ούτε τη συγκίνησή του μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, βάζοντας τα κλάματα πάνω στο βάθρο κατά την τελετή απονομής. Ο Απόστολος Χρήστου εξήγησε τη φόρτισή του μιλώντας στο Sport24.

«Είχα στενοχωρηθεί και απογοητευτεί πολύ αλλά σκέφτηκα ότι είμαι σε καλή κατάσταση και από τη στιγμή που είμαι εδώ, δεν πρέπει να παρατήσω τον αγώνα και να διεκδικήσω μέχρι τελευταία στιγμή κάθε ελπίδα που θα μου δοθεί. Μίλησα με τον πατέρα μου αμέσως μετά την κούρσα στα 100 ύπτιο, με είδε πριν φύγει και μου είπε κάνε μία προσπάθεια στα 200 και πάρε το εκεί. Αυτά τα λόγια ήταν η αρχή για να γυρίσει η ψυχολογία μου και να αποφασίσω ότι πρέπει να αγωνιστώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δυσκολεύτηκε να πιστέψει πως όχι μόνο αγωνίστηκε, αλλά ήταν ανάμεσα στους 3 καλύτερους της κούρσας του τελικού των 200 μέτρων ύπτιο.

«Είναι απίστευτο. Δεν το περίμενα ποτέ ότι θα έχω Ολυμπιακό μετάλλιο στα 200 μέτρα ύπτιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να παρατάμε κάθε προσπάθεια που κάνουμε, ακόμα και όταν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι ένα μήνυμα και για μένα αλλά και για όσους είδαν την προσπάθεια μου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για τα δάκρυά του στο βάθρο σημείωσε ότι εκείνη ήταν η στιγμή της συνειδητοποίησης ότι κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.

Ο μικρός του αδερφός, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του

Ο Απόστολος Χρήστου έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Γιάννη που ασχολείται επίσης με την κολύμβηση. Σε εκείνον αφιέρωσε το ασημένιο μετάλλιό του, ενώ έκανε μία ιδιαίτερη αναφορά στον μικρό του αδερφό στις δηλώσεις του στο Sport24 και τον Δήμο Μπουλούκο.

«Είναι δίπλα μου στην καθημερινότητα μου, παρότι έχει και αυτός δύσκολο πρόγραμμα με τη σχολή που θέλει να την τελειώσει. Με στηρίζει και μου παρέχει κάθε βοήθεια που χρειάζεται. Βλέπει ότι ο πρωταθλητισμός χρειάζεται επένδυση και υπάρχουν πολλές φορές που βάζει πίσω ακόμα και τον εαυτό του και είναι ο καλύτερος αδερφός που θα μπορούσα να έχω. Άλλωστε η στήριξη από τους δικούς σου ανθρώπους είναι η βάση της πυραμίδας. Χωρίς αυτούς δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο ασημένιος Ολυμπιονίκης.

Η κολύμβηση στην αρχή δεν του άρεσε καθόλου

Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος μιλώντας στην ιστοσελίδα του opap, ο Απόστολος Χρήστου μπήκε στην πισίνα μόνο για να μάθει κολύμπι, αλλά και για να έχει μία ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά σίγουρα ο υγρός στίβος δεν τον ξετρέλανε με την πρώτη.

«Στην αρχή δεν μου άρεσε καθόλου και μου ήταν δύσκολο να το συνηθίσω, αλλά καθώς περνούσε ο καιρός άρχισα να το αγαπάω όλο και περισσότερο. Έτσι από τα 7 μου και μέχρι σήμερα κολυμπάω χωρίς καμία διακοπή.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 15 ετών που κολυμπάω έχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και αρκετές φορές νόμιζα πως δεν θα μπορέσω να τα καταφέρω, είτε λόγω των συνθηκών είτε λόγω της πίεσης και της καθημερινής κούρασης που συνεπάγεται ο πρωταθλητισμός. Όμως, πάντα έβρισκα τη δύναμη να συνεχίζω ακόμη πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη θέληση», σημείωνε ο Απόστολος Χρήστου.

Οι σπουδές του έχουν να κάνουν κι εκείνες με το υγρό στοιχείο

Ο Απόστολος Χρήστου γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1996 και μεγάλωσε στην Πετρούπολη. Μπορεί να βρέθηκε από μικρός στην πισίνα και να αναγνωρίζεται το ταλέντο του από τους προπονητές του, όμως ο Απόστολος Χρήστου φρόντισε και για την ακαδημαϊκή του πορεία εκτός από τα αθλητικά επιτεύγματα. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές του στα ναυτιλιακά.

Από τις πρώτες κατακτήσεις στο ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο

Το 2013 σε ηλικία 17 ετών κατέκτησε στα 100 μέτρα ύπτιο το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Ντουμπάι. Το πρώτο αργυρό μετάλλιο ήρθε στη Ναντζίγνκ το 2014 στα 50 μέτρα ύπτιο. Οι πρώτοι του Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το 2016 στο Ρίο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Ντόχα το 2024 κατέκτησε στα 100 μέτρα ύπτιο το χάλκινο μετάλλιο.

Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες παρά το γεγονός ότι διακρίθηκε στα 200 μέτρα ύπτιο, τα 100 μέτρα παραμένουν το αγαπημένο του άθλημα. «Το κύριο αγώνισμα μου παραμένουν τα 100 ύπτιο αλλά με τη δουλειά που έκανα είχαν καλυφθεί και τα 200. Δεν θέλω να αλλάξω το πλάνο μου παρότι πέτυχε στα 200. Θα συνεχίσω την ίδια προπόνηση», είπε στον Δήμο Μπουλούκο ο ίδιος.

Όσο για την επόμενη μέρα της διάκρισής του, αυτή θα τον βρει να κάνει βόλτες στο Παρίσι, διακοπές και αποχή από τις πισίνες για 2 μήνες. Δεν το λες καθόλου άσχημο.

 

ladylike

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ