Μετά την ηλικία των 50 ετών, οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να αλλάξουν. Οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, την ώρα που αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, άνοια, μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά και εμφάνισης καρκίνου.
Ποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε σε αυτή την ηλικία, που εξασφαλίζουν μακροζωία και καλή ποιότητα ζωής;
Βιταμίνη Β12
Συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υγεία του νευρικού συστήματος.
Πηγές: Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά.
Βιταμίνη D
Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην υγεία των οστών.
Πηγές: Λιπαρά ψάρια, αυγά, εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Ασβέστιο
Απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.
Πηγές: Γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Μαγνήσιο
Υποστηρίζει την λειτουργία των μυών και των νεύρων και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Πηγές: Ξηροί καρποί, σπόροι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια.
Κάλιο
Βοηθά στην ισορροπία των υγρών στο σώμα και στη λειτουργία της καρδιάς.
Πηγές: Μπανάνες, πατάτες, σπανάκι, φασόλια.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της φλεγμονής.
Πηγές: Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες), λιναρόσπορος, καρύδια.
Φυλλικό οξύ (Βιταμίνη Β9)
Σημαντικό για την παραγωγή και την ανάπτυξη των κυττάρων.
Πηγές: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, εσπεριδοειδή, εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Και 6 συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί
-Καταναλώστε ποικιλία τροφών για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
– Προτιμήστε “αληθινά” τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα.
– Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού για να βοηθήσετε στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα.
– Πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα.
– Αναζητήστε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, αν δεν μπορείτε να λάβετε επαρκή ποσότητα από τη διατροφή σας.
– Βάλτε την άσκηση στην ζωή σας, διατηρείστε την κοινωνική σας ζωή και βρείτε ένα χόμπι για να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα.
thetoc