23.8 C
Rhodes
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024

Δολοφονία Χανίγια: Φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή – Ιράν και Χαμάς ορκίζονται εκδίκηση

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο γραμματέας του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε σε επιδρομή στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κατηγορώντας το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για σχεδόν δέκα μήνες, πως τον δολοφόνησε.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, 62 ετών, είχε βάση τη Ντόχα. Παραβρέθηκε χθες Τρίτη στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ιρανού προέδρου, του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, δολοφονήθηκε περί τις 02:00, ενώ βρισκόταν σε “ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου” στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο των New York Times Farnaz Fassihi, το αίσθημα που επικρατεί μεταξύ των Ιρανών αξιωματούχων για τη δολοφονία Χανίγια μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας τους είναι “σοκ”, καθώς αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του καθεστώτος της Τεχεράνης και στην προσπάθειά του να προβάλλει ισχύ στην ευρύτερη περιοχή.

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, φέρνει την περιοχή πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο από κάθε άλλη φορά, δήλωσε στο BBC ο Nader Hashemi, καθηγητής σπουδών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

“Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη”, ανέφερε. “Πιστεύω ότι επηρεάζει επίσης τα γεγονότα στον Λίβανο επειδή μόλις λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει έναν υψηλόβαθμο ηγέτη της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό και το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρονταν για κλιμάκωση”.

Όμως, η δολοφονία του Χανίγια έχει ανατρέψει αυτούς τους υπολογισμούς, προσθέτει. “Τώρα το Ιράν έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να κλιμακώσει τη σύγκρουση”.

“Το Ισραήλ δεν θέλει να ανοίξει δεύτερο πόλεμο στην περιοχή αυτήν, δεν θέλει να συγκρουστεί με τη Χεζμπολάχ”, τονίζει από την πλευρά του ο διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος, που μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Εκδίκηση ορκίζεται το Ιράν

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ήταν “ένα επικίνδυνο στοίχημα με στόχο να υπονομεύσει την αποτρεπτική πολιτική της Τεχεράνης”, μετέδωσε το Nournews, δίκτυο που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Εθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Η υπέρβαση των κόκκινων γραμμών είχε πάντα κόστος για τον εχθρό”, πρόσθεσε το Nournews.

Παράλληλα ο Μοχζέν Ρεζαϊέ, ένας πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ θα “πληρώσει βαρύ τίμημα” για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του πρώην αξιωματούχου του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ιράν, ορισμένος εχθρός του Ισραήλ, είναι σύμμαχος της Χαμάς και της λιβανικής Χεζμπολά, κορυφαίο στέλεχος της οποίας “εξαλείφθηκε”, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σε βομβαρδισμό που διεξήχθη χθες βράδυ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Χαμάς: Η δολοφονία του Χανίγια δεν θα μείνει αναπάντητη

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης του —αντίπαλου— κόμματος Φατάχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε με ανακοίνωσή του την “άνανδρη δολοφονία” του ηγέτη της Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, διεμήνυσε σε δική του ανακοίνωση πως η δολοφονία “δεν θα μείνει αναπάντητη”.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ενταγμένος στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, προσέλκυσε πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές. Εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πολλά μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια — συμπεριλαμβανομένων τριών γιων και τεσσάρων εγγονιών του.

Στις αρχές Ιουλίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως έχουν “ολοένα περισσότερες ενδείξεις” ότι ο ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ