Σε 12 μήνες έως 2 χρόνια μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο κι αναλόγως πληρώνουν και τις προσαυξήσεις, που προβλέπονται.
Για όσους χρωστούν μικροποσά είναι καλύτερο να συγκεντρώσουν το ποσό και να το δώσουν, διότι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς των 8 δόσεων, που προβλέπεται από τον νόμο. Κι αυτό συμβαίνει διότι οι δόσεις θα είναι έντοκες και κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κάτω από 30 ευρώ.
Υπάρχουν τραπεζικά προγράμματα μέσω καρτών, που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Υπεύθυνη για την υποβολή αίτησης ένταξης των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση είναι η ΑΑΔΕ και μπορείτε να υποβάλλετε την αίτηση ηλεκτρονικά.
Υπάρχουν κριτήρια, και εξαιρέσεις για όσους έχασαν τη ρύθμιση κι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες για το αν θα μπορέσουν να ξαναμπούν ή όχι.
Προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες για μία πενταετία όλες οι φορολογικές δηλώσεις.
Εάν μετά την υπαγωγή σε ρύθμιση δημιουργηθούν νέες οφειλές τότε ο οφειλέτες μπορεί να κάνει με ίδιους όρους άλλη πάγια ρύθμιση.
Τι προβλέπεται για όσους χάνουν τη ρύθμιση
Εάν μία πληρωμή δόσης δεν είναι εμπρόθεσμη τότε ο οφειλέτης επιβαρύνεται με προσαύξηση έως 15%. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση τότε για να γίνει δεκτή μία νέα ευκαιρία οφείλει να προπληρώσει δυο δόσεις της νέας ρύθμισης. Με τη νέα ρύθμιση όμως αυξάνεται επιπλέον και το ποσό που πρόκειται να πληρώσει ως προς τους τόκους (5,84% ή 7,34%) ανάλογα με τον χρόνο αποπληρωμής.
Όμως αποβάλλεται από τη ρύθμιση όποιος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της δόσης πάνω από μία φορά, έχει υποβάλλει ανακριβή δήλωση ή δεν έχει τακτοποιήσει νέες οφειλές.
Ο τόκος για αυτόν που θα πληρώσει το ποσό που χρωστά μέσα σε 12 μήνες είναι 4,34% ενώ για όποιον πληρώσει εντός 24 μηνών είναι στα 5,84%.
newsbomb