22.1 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

9 λόγοι που δεν πρέπει να τρώμε πολλές ντομάτες: Οι παρενέργειες που συχνά αγνοούμε

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Οι ντομάτες έχουν αξιόλογες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πιστεύεται ότι διαθέτουν προστατευτικές δυνάμεις ενάντια στις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Μπορούν να προσθέσουν γεύση στο φαγητό και να κάνουν το δέρμα πιο απαλό και ελαστικό.

Αποτελούν βασική τροφή σε όλο τον κόσμο, αλλά έχουν ορισμένες παρενέργειες που απλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Πίσω από τη νόστιμη όψη τους, οι ντομάτες κρύβουν και κάποιες… παγίδες. Δες ποιες είναι αυτές.

9 λόγοι να μειώσεις την κατανάλωσή της ντομάτας

Αυτές είναι οι παρενέργειες που προκαλεί η κατανάλωση υπερβολικά πολλών ντοματών:

  1. Πεπτικά προβλήματα
  2. Αλλεργίες
  3. Πέτρες στα νεφρά
  4. Πόνο στις αρθρώσεις
  5. Λυκοπενοδερμία
  6. Διάρροια
  7. Ερεθισμό στο ουροποιητικό σύστημα
  8. Πρόβλημα στα νεφρά
  9. Ημικρανία

1. Πεπτικά προβλήματα

Οι ντομάτες έχουν μηλικό οξύ και κιτρικό οξύ, τα οποία κάνουν το στομάχι υπερβολικά όξινο. Η κατανάλωση πολλών ντοματών μπορεί να προκαλέσει καούρα, φούσκωμα, οισοφαγική παλινδρόμηση σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι, λόγω της παραγωγής υπερβολικού γαστρικού οξέος στο στομάχι. Όσοι υποφέρουν συχνά από πεπτικό στρες ή έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ντομάτες.

2. Αλλεργίες

Οι ντομάτες περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται ισταμίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά εξανθήματα ή αλλεργίες. Για τα άτομα που είναι αλλεργικά στις ντομάτες, η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως πρήξιμο του στόματος, της γλώσσας και του προσώπου, φτέρνισμα, ερεθισμό του λαιμού, κνίδωση και σε κάποιες περιπτώσεις δύσπνοια.

3. Πέτρες στα νεφρά

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η κατανάλωση πολλών ντοματών μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά στο σώμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ντομάτες είναι πλούσιες σε ασβέστιο και οξαλικά, τα οποία όταν υπάρχουν σε περίσσεια στον οργανισμό, δεν μεταβολίζονται ή απομακρύνονται εύκολα από τον αυτόν. Τα στοιχεία αυτά αρχίζουν να εναποτίθενται στο σώμα, οδηγώντας στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

4. Πόνο στις αρθρώσεις

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στην παρουσία ενός αλκαλοειδούς που ονομάζεται σολανίνη. Αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για τη συσσώρευση ασβεστίου στους ιστούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής.

5. Λυκοπενοδερμία

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η υπερβολική ποσότητα λυκοπενίου στο αίμα ενός ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό του δέρματος. Το λυκοπένιο είναι γενικά καλό για τον οργανισμό, αλλά όταν καταναλώνεται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 75 mg την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε λυκοπενοδερμία.

6. Διάρροια

Οι ντομάτες μπορεί να φέρουν το βακτήριο σαλμονέλα, το οποίο είναι υπεύθυνο για πρόκληση διάρροιας. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν δυσανεξία στη ντομάτα, η διάρροια είναι αρκετά σπάνια.

7. Ερεθισμό στο ουροποιητικό σύστημα

Πλούσια σε οξύ, η ντομάτα μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει ορισμένες διαταραχές του ουροποιητικού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να σου προκαλέσει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

8. Πρόβλημα στα νεφρά

Η υψηλή ποσότητα καλίου που υπάρχει στην ντομάτα μπορεί να επηρεάσει όσους πάσχουν από νεφρικό πρόβλημα. Όσοι έχουν ήπιο πρόβλημα στα νεφρά πρέπει να καταναλώνουν ντομάτα με μέτρο γιατί η ντομάτα έχει οξαλικό οξύ που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό.

9. Ημικρανία

Μια μελέτη στο Ιράν αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία. Έχει αποδειχθεί ότι η ημικρανία μπορεί να ελεγχθεί έως και 40 τοις εκατό κάνοντας κάποιες αλλαγές στο διατροφικό σας πρότυπο. Έτσι, όσοι είναι επιρρεπείς στην ημικρανία πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη ντομάτας.

 

 

shape

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ