18.8 C
Rhodes
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Εγκρίθηκαν οι όροι για τη σύναψη δανείου από τον Δήμο Ρόδου

Περισσότερα άρθρα

spot_img

• Προορίζεται για τη χρηματοδότηση χρεών του και θα πρέπει να εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο

Την αποδοχή των όρων που έθεσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χορήγηση δανείου ενέκρινε χθες η δημοτική επιτροπή Ρόδου που πραγματοποιήθηκε σε ήρεμους τόνους.
Ειδικότερα, έγινε αποδοχή των όρων για τη χορήγηση δανείου προς χρηματοδότηση χρεών του Δήμου Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου -οι οποίοι θα εγκριθούν εν συνεχεία από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου- που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες, για την ισοσκέλιση, του προϋπολογισμού 2024, συνολικού ποσού € 9.521.003,14, ως εξής:
1. Υπηρεσίες / Προμήθειες € 8.153.943,21
2. Έργα € 1.367.059,93
Σύνολο € 9.521.003,14
Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 43 του Ν. 4325/2015 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 της από 26-8-2015 ΠΝΠ (που κυρώθηκε με το ν. 4350/2013, οι οποίοι έχουν ως εξής:
1. Διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου είκοσι έτη.
2. Έναρξη εξυπηρέτησης του δανείου η 1/1 του επόμενου της συνομολόγησης έτους
3. Επιτόκιο χορήγησης:
Σταθερό για τα πρώτα δέκα έτη: 4,75%
Ενδεικτικό κυμαινόμενο για τα επόμενα δέκα έτη μέχρι τη λήξη της διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου: 7,51% [4,00%+ Eurib 12μ (+3,51% , 29-12-2023), αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 εκάστου έτους.
Ελάχιστο τελικό επιτόκιο 4%.
4. Ετήσια τοκοχρεολυτική δόση:
Για τα πρώτα δέκα έτη: € 747.879,25
Ενδεικτική ρτήσια τοκοχρεολυτική δόση για τα επόμενα δέκα έτη: € 852.022,82
5. Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις υπολογίζονται με το σύστημα της σύνθετης χρεολυσίας και η καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων θα γίνεται μέσα στους 11 πρώτους μήνες του χρόνου (αναπροσαρμογή κάθε 1/1 εκάστου έτους).
6. Επιτόκιο υπερημερίας: μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα εκάστοτε ισχύοντα συμβατικά επιτόκια.

7. α) Για την ασφάλεια του δανείου σε κεφάλαιο, κάθε είδους τόκους, τόκους των τόκων, έξοδα κ.λ.π., ο οφειλέτης εκχωρεί στον δανειστή από τώρα και για όλη την διάρκεια του δανείου και ο δανειστής δικαιούται να εισπράττει την εκάστοτε οφειλομένη δόση από όλα γενικά τα έσοδά του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα, τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους, παρούσες και μελλοντικές εκτός εκείνων που δεν εκχωρούνται σύμφωνα με τον Ν.2503/97 άρθρο 11 παρ.29Β5, και με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 176 του Ν.3463/2006 όπως το τελευταίο εδάφιο αυτής αντικαταστάθηκε με τη διάταξη της παρ. 3α του άρθρου 45 του Ν. 3731/2008, το ανάλογο ποσό που απαιτείται για την κατά προτεραιότητα κανονική εξυπηρέτηση του δανείου. Σε κάθε περίπτωση, η εκάστοτε τρέχουσα δόση μετά των εν γένει τόκων, εξόδων κ.λπ. θα πρέπει να καλύπτεται από τα εκχωρηθέντα έσοδα του οφειλέτη.
β) Για πρόσθετη ασφάλεια του δανείου, το Τ.Π και Δανείων δύναται να προβαίνει σε:
1) Εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου εφόσον τα ακίνητα αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον δανειολήπτη και είναι δεκτικά απαλλοτριώσεως υπό τη γενική του όρου έννοια.
2) Σύσταση ενεχύρου επί κινητών ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου εφόσον τα κινητά αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον δανειολήπτη και είναι δεκτικά μεταβιβάσεως.
3) Παροχή εγγύησης υπέρ του δανειολήπτη εκ μέρους αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού ή ενωσιακών οργάνων ή διεθνών οργανισμών που έχουν μεταξύ των σκοπών τους την παροχή τέτοιων εγγυήσεων.
γ) Εάν κατά τη διάρκεια του δανείου η αξία της ασφάλειας που έχει εκχωρηθεί, έχει μειωθεί και δεν κρίνεται από το Ταμείο επαρκής για την εξασφάλιση του δανείου, ο οφειλέτης οφείλει να τη συμπληρώσει κατά τη σχετική υπόδειξη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, διαφορετικά το δάνειο γίνεται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό {άρθρο 10 ΠΔ 169/2013}.
8. Ο οφειλέτης γίνεται υπερήμερος αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα δύο οποιεσδήποτε ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις, τους κάθε είδους τόκους, τους τόκους των τόκων και τα κάθε φύσεως έξοδα. Η καθυστέρηση δύο οιωνδήποτε δόσεων καθιστά αυτοδικαίως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο του δανείου, εκτός αν άλλως ήθελε αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Π. και Δανείων, μετά από αίτηση του Δήμου εντός έξι (6) μηνών από την επομένη της λήξης της δεύτερης ανωτέρω δόσης, δηλαδή:
Η υπερημερία του οφειλέτη αρχίζει, για τις δύο καθυστερούμενες ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις που οφείλονται, από την επομένη της λήξης της δεύτερης, και για τους κάθε είδους τόκους, τους τόκους των τόκων, τα έξοδα και τις λοιπές απαιτήσεις του δανειστή από το δάνειο, από την ημερομηνία που χρεώνονται. Σε περίπτωση τέτοιας υπερημερίας χωρίς καμιά διατύπωση, όλο το δάνειο καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό και πριν την λήξη του, το δε παρόν συμβόλαιο κηρύσσεται από τώρα ειδικά για το λόγο αυτό τίτλος εκτελεστός και εκκαθαρισμένος, με ειδική προς τούτο συμφωνία και αποτελεί νόμιμο τίτλο είσπραξης κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε.
Το δικαίωμα του δανειστή να ζητήσει τόκους επί των τόκων στηρίζεται στο άρθρο 12 παρ.1 του Ν.2601/98.
Ο Δήμος οφείλει να αναγράφει στον προϋπολογισμό του και μέχρι την απόσβεση του δανείου, το σχετικό τοκοχρεολύσιο.
Η εκταμίευση του δανείου, θα πραγματοποιείται κατ΄ελάχιστον σε πέντε εκταμιεύσεις, ως εξής:
1] Κάθε αίτημα εκταμίευσης θα συνοδεύεται από κατάσταση των προς εξόφληση οφειλών.
2] Σε κάθε εκταμίευση μετά την πρώτη θα προσκομίζεται και βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, όπου θα πιστοποιείται ότι εξοφλήθησαν οι οφειλές της προηγούμενης εκταμίευσης.
Σημειώνεται, ότι:
-Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για οφειλές που προκύπτουν από την εκτέλεση υπηρεσιών / προμηθειών & έργων, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη για να συμπεριληφθούν οι δικαιούχοι στις προαναφερόμενες αναλυτικές καταστάσεις, δεν θα προσκομίζονται στο Τ.Π. & Δανείων, αλλά θα τηρούνται στο αρχείο του Δήμου και θα διατίθενται σε κάθε περίπτωση διενέργειας κάθε νόμιμου ελέγχου,
– Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου αποδειχθεί ότι αποδόθηκαν ποσά χωρίς προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τότε τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται σε μερική απόσβεση του δανείου.
Ενδιάμεσοι τόκοι: Οι τόκοι από την ημερομηνία της εκταμίευσης μέχρι την ημερομηνία έναρξης εξυπηρέτησης του νέου ενιαίου δανείου θα υπολογίζονται κατά την ημέρα της κάθε εκταμίευσης και θα παρακρατούνται από τα διερχόμενα έσοδα Κ.Α.Π. του έτους συνομολόγησης από τον επόμενο μήνα της κάθε εκταμίευσης.
Το δάνειο μπορεί να εξοφληθεί και πριν τη λήξη του, είτε στο σύνολό του, είτε μερικώς.
Το δάνειο είναι αδιαίρετο, οσοιδήποτε και οποιοιδήποτε είναι οι γενικοί, ειδικοί ή καθολικοί διάδοχοί του.
Όλα τα έξοδα, δικαιώματα, υπέρ του Τ.Π. και Δανείων για την αξιολόγηση οικονομικών στοιχείων και οι επιβαρύνσεις, που αφορούν στη συνομολόγηση, εξυπηρέτηση και εξόφληση του παρόντος δανείου και γενικά όλα τα έξοδα που δημιουργούνται σε όλη τη διάρκεια του δανείου, βαρύνουν εξ΄ ολοκλήρου και αποκλειστικά τον οφειλέτη και συνομολογούνται στο ποσό των ΕΥΡΩ 10.000,00, τα οποία αναλύονται ειδικότερα ως εξής: α) αμοιβή για τη συγκέντρωση, επεξεργασία, έλεγχο και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων € 7.000,00, β) έξοδα για διαδικασία έγκρισης € 2.000,00, γ)
δαπάνες για τον οικονομικό και νομικό έλεγχο των εξασφαλίσεων του δανείου € 1.000,00 και θα καταβάλλονται από τον δανειζόμενο κατά την πρώτη εκταμίευση του δανείου.
Για την περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, προς εκδίκαση οποιασδήποτε από το δάνειο διαφοράς, αρμόδια θα είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.
Ο Δήμος οφείλει να χρησιμοποιήσει το δάνειο μόνο για τη χρηματοδότηση χρεών που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες για την ισοσκέλιση, του προϋπολογισμού 2024, σύμφωνα με τους προσκομισθέντες πίνακες πιστωτών.
Η από τον Δήμο παράβαση και ενός από τους όρους του παρόντος παρέχει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το δικαίωμα να κηρύξει ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το δάνειο και πριν την λήξη του.
Ο Δήμος υποχρεούται να επιτρέπει τη διενέργεια κάθε νόμιμου ελέγχου. Οι ανωτέρω ειδικότεροι όροι καθώς και οι συνήθεις θα διατυπωθούν εκτενέστερα στο σχετικό δανειστικό συμβόλαιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ