22.7 C
Rhodes
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την εκτόξευση των τιμών του ρεύματος: Το βασικό σενάριο και τα δύο ερωτήματα

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο μηνιαίας αύξησης άνω του 35% στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον μήνα Αύγουστο βρίσκονται εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς με τα σημερινά δεδομένα που έχουν μπει στο “μικροσκόπιο” της κυβέρνησης ώστε να βρεθεί λύση, η τιμώ πώλησης του ρεύματος στην λιανική μπορεί να εκτοξευτεί -ακόμη και στα πράσινα τιμολόγια στα οποία είναι γραμμένοι οι περισσότεροι- πάνω από τα 18-19 λεπτά.

Και αν συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες χρεώσεις, φτάνουμε σε επίπεδα λιανικής της τάξεως των 28 λεπτών που σημαίνει ότι το μηνιαίο κόστος για μια συγκρατημένη κατανάλωση 600-700 κιλοβατωρών μπορεί να εκτιναχθεί πλέον πάνω από τα 200 ευρώ χωρίς τα δημοτικά τέλη.

Το πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια αντίδρασης.

Οι τιμές που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στην χονδρική είναι τιμές ενεργειακής κρίσης και μας γυρίζουν πίσω στον Αύγουστο του 2021 όταν ξεκίνησε το ράλι τιμών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως… φάρσα. Τον Μάιο του 2021 η τιμή ήταν στα 63,16 ευρώ, τον Ιούνιο ανέβηκε στα 83,47 τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ, τον Αύγουστο πήγε στα 121,72 και τον Σεπτέμβριο στα 134,7 ευρώ για να ξεσπάσει μετά η απόλυτη θύελλα που υποχρέωσε την κυβέρνηση θα θεσπίσει τα power pass και στη συνέχεια να καταφύγει στην δέσμευση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να χρηματοδοτηθεί ο μηχανισμός συγκράτησης των τιμών λιανικής.

Τρία χρόνια αργότερα, επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Ενώ μέχρι και τον Μάιο οι τιμές χονδρικής του ρεύματος κρατούνταν σε χαμηλά επίπεδα, από τον Ιούνιο ξεκίνησε η άνοδος και τώρα, έχοντας συμπληρώσει τον μισό Ιούλιο, βλέπουμε τις τιμές να εκτινάσσονται πάνω από τα 130 ευρώ. Το 2021 είχαμε τη “ρήτρα προσαρμογής” τώρα έχουμε τον μαθηματικό τύπο του πράσινου τιμολογίου (αλλά και του κίτρινου) που πρακτικά μεταφέρει όλη την επιβάρυνση της χονδρικής στον τελικό καταναλωτή.

Εδώ και μερικές εβδομάδες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών, θα υπάρξει κρατική παρέμβαση. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να σχεδιαστούν τα απαιτούμενα μέτρα καθώς οι εφιαλτικές αυξήσεις κατά τον Αύγουστο είναι ήδη εδώ. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου ο μηχανισμός στήριξης ο οποίος πρακτικά παίρνει τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ αυτοί κερδίζουν σε αυτή τη φάση καθώς η τιμή πώλησης του ρεύματος στο χρηματιστήριο έχει τριπλασιαστεί μέσα σε 2-3 μήνες) και τα γυρίζει πίσω στους καταναλωτές ως επιδότηση μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το ερώτημα είναι που θα κατευθυνθούν τα χρήματα:

1. Θα είναι οριζόντια η επιδότηση όπως και το 2022-2023 ή θα είναι στοχευμένη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Ποιο είναι το επίπεδο τιμής που θα καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής μετά την επιδότηση. Στην προηγούμενη κρίση με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ο καταναλωτής καλούνταν να βάλει από την τσέπη του ένα ποσό της τάξεως των 14-15 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Θα γίνει και τώρα το ίδιο; Αν η τιμή του παρόχου συγκρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα, τότε μαζί με τις συμπληρωματικές χρεώσεις το τελικό κόστος θα διαμορφωθεί περίπου στα 21 με 23 λεπτά.

Προς το παρόν, η λύση που έχει ο καταναλωτής είναι να “κλειδώσει” την τιμή για διάστημα 6 έως 12 μηνών. Αν συνεχιστεί η αύξηση στις τιμές χονδρικής, νομοτελειακά θα υπάρξουν αυξήσεις και στα μπλέ σταθερά τιμολόγια οι οποίες όμως δεν θα επηρεάζουν όσους έχουν ήδη “κλειδώσει” την τιμή του ρεύματος.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ