Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι

12vima 970x150

Πέμπτη, 31 Αύγουστος 2017 19:54

Τέσσερις καφέδες την ημέρα... το έμφραγμα και τον καρκίνο κάνουν πέρα

Γράφτηκε από τον

Οι ερευνητές εξέτασαν 20.000 άτομα και κατέληξαν στην ιδανική ποσότητα καφεΐνης

Ευχάριστα είναι τα νέα, που έρχονται από τον επιστημονικό χώρο, για τους λάτρεις του καφέ, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20.000 ανθρώπων, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτή μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά δύο τρίτα.

Ισπανοί ερευνητές, που παρακολούθησαν άτομα ηλικίας 25 έως 60 ετών για μια δεκαετία, πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις των φυτών που βρίσκονται στον καφέ συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και αποτρέπουν τον καρκίνο.

Επειδή οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά νέοι, με μέσο όρο ηλικίας 37 ετών στην αρχή της μελέτης, η μέση πιθανότητα θανάτου κατά τη διάρκεια των δέκα ετών που μελετήθηκαν ήταν πολύ χαμηλή - 1,7%.

Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου έπεσε ακόμη περισσότερο μεταξύ εκείνων που έπιναν τον περισσότερο καφέ.

Όσοι συνήθιζαν να πίνουν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα παρουσίασαν κατά 22% πτώση της θνησιμότητας, ενώ όσοι κατανάλωναν τέσσερις καφέδες την ημέρα είχαν κατά 64%(!) πτώση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο,  σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν καφέ.

Η επικεφαλής της μελέτης και καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Navarra στην Παμπλόνα της Ισπανίας, Dr. Adela Navarro αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θα σας συμβούλευα να πίνετε άφθονο καφέ, θα μπορούσε να είναι καλό για την καρδιά σας».  

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, είπε ότι ο καρκίνος ήταν η μεγαλύτερη αιτία θανάτου που παρατηρήθηκε στη μελέτη της, ακολουθούμενη από καρδιακές παθήσεις.

Η ίδια υποστηρίζει: 

«Αυτά ήταν νεαρά υγιή άτομα, αλλά τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν και με άλλες μελέτες» και προσθέτει: «Νομίζω ότι είναι οι πολυφαινόλες (στον καφέ), έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η μελέτη ήταν απλώς στατιστική - έτσι δεν μπορούσε να αποδείξει ότι ο καφές ήταν η αιτία της βελτιωμένης θνησιμότητας - αλλά αυτή η έρευνα ενισχύει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών για τα οφέλη του καφέ στην υγεία του ανθρώπου». ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα