Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι
Τετάρτη, 21 Αύγουστος 2019 13:19

Κάλλιστος Διακογεωργίου: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - αφιέρωμα στο μαγευτικό χωριό Αφάντου,από το λαογράφο Χρήστο Μυλωνά

Συνδιοργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός ΣύλλογοςΑφάντου «Παναγία Καθολική»

Ρόδο και Σύμη επισκέπτεται  ο γνωστός μουσικολόγος –λαογράφος Χρήστος Μυλωνάς και το επιτελείο της εκπομπής «Από τόπο σε τόπο», στο πλαίσιο της δράσης: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πολιτισμός σε όλα τα νησιά και σε όλα τα χωριά. Στη Ρόδοτα γυρίσματα της εκπομπής θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή Αφάντου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου και τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό ΣύλλογοΑφάντου «Παναγία Καθολική».

Όπως δήλωσε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου «Το οδοιπορικό αφιέρωμα στα νησιά, αποφασίστηκε από τον Περιφερειάρχη Ν.Α. κ. Γιώργο Χατζημάρκο και υλοποιεί το ΤμήμαΠολιτισμού Δωδεκανήσου, κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου, σε συνεργασία με τον γνωστό λαογράφο - παρουσιαστή κ. Χρήστο Μυλωνάκαι τον τοπικό Σύλλογο «Παναγία Καθολική».Μετά το πέρας των γυρισμάτων της εκπομπής  στην περιοχή Αφάντου, θα ακολουθήσει το νησί της Σύμης και έπεται η συνέχεια της πολιτιστικής ανάδειξης των νησιών της Δωδεκανήσου, από την πρώτη σε τηλεθέαση εκπομπή λαογραφίας και πολιτισμού σε Ελλάδα και Ομογένεια, κάθε μεσημέρι Κυριακής «Από τόπο σε τόπο».

Τα γυρίσματα της εκπομπής, θα διαρκέσουν από Πέμπτη 22 έως και Σάββατο 24 Αυγούστου, παρουσιάζοντας ήθη και έθιμαπαράδοση και πολιτισμό, τοπικούς χορούς, θέατραβασισμένα σε παλαιά έθιμα (π.χ. προξενιά και κοινωνικές εκδηλώσεις), χειροτεχνία με κατασκευή καλαθιών και υφαντών χαλιών, καθώς και την ιδιαιτερότητες της ντόπιας, πεντανόστιμης κουζίνας. 

Και επειδή η περιοχή Αφάντου έχει να επιδείξει εκπληκτικά τοπία, η εκπομπή, θα αναδείξει την τεράστια παραλία, το γκολφ, τα Μοναστήρια με ξεχωριστή αναφορά σε αυτό της Παναγίας Καθολικής, την περιοχή των Κολυμπίων, αλλά και το κεντρικό χωριό στα ενδότερα. 

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αφάντου «Παναγία Καθολική» κ. Σταμάτης Παπανικόλας, αναφερόμενος στο τι θα ακολουθήσει το επόμενο τετραήμερο, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη στήριξη της Περιφέρειας, τονίζοντας: «αποτελεί μεγάλη τιμή αυτό που θα συμβεί στ΄ Αφάντου και είναι πρωτόγνωρο, από την άποψη ότι η εκπομπή ενός καταξιωμένου και έμπειρου λαογράφου, του Χρήστου Μυλωνά, θα ασχοληθεί με ό,τι αξιόλογο διαθέτουμε σε πολιτισμό, περιβάλλον, τουρισμό, γαστρονομία, ήθη και έθιμα, τέχνες από τα παλιά και ό,τι άλλο χαρακτηρίζει την περιοχή μας. Η τελευταία τηλεοπτική ανάδειξη της περιοχής μας, παρουσιάστηκε το 1983, από τον καταξιωμένο λαογράφο κ. Παναγιώτη Μυλωνά, πατέρα του Χρήστου Μυλωνά. 

Και κάτι ακόμα: η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Μυλωνάς, τα στελέχη της εκπομπής και το δ.σ. του Συλλόγου μας, προσκαλούν τους ντόπιους και τους επισκέπτες του νησιού, στην κεντρική πλατεία Αφάντου, το Σάββατο 24 Αυγούστου, από τις 4.00 -8.00 το απόγευμα, τελευταία ημέρα γυρισμάτων της εκπομπής, στην πανηγυρική παρουσίαση των εθίμων μας, με μουσική, χορούς και απολαυστικά θεατράκια με τη χαρακτηριστική μας, Αφαντενή ντοπιολαλιά»

Σημειώνεται τέλος ότι, συντελεστές της εκπομπής είναι: 

Λαογραφική Επιμέλεια- Έρευνα- Παρουσίαση: Χρήστος Μυλωνάς

Σκηνοθεσία: Σπύρος Λαμπρόπουλος

Executive Producer: Παναγιώτης Κακαβιάς

Διεύθυνση Παραγωγής: Σωτηρία Καλτσή

                                                                              Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜ. ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                                                       ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
                                                  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

                                                  ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα