Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι
Δευτέρα, 12 Αύγουστος 2019 09:22

Αισθητή η αναβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου

Αισθητή είναι η αναβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου, από την αντικατάσταση των λαμπτήρων, με λάμπες τύπου LED, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή και για το οποίο δέχτηκε ανελέητο πόλεμο από τους επικριτές της.

Το έργο ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της αναδόχου εταιρείας

Dastery Systems Α.Ε. παρόντος του εκπροσώπου της ΚΑΠΕ που είναι και ο φορέας που θα παραλάβει το έργο.

Συνολικά αναμένεται να αντικατασταθούν περίπου

5.200 φωτιστικά σημεία σε όλο το νησί της Ρόδου, με λαμπτήρες τύπου LED.

‘Ηδη το έργο προχώρησε και σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της ανατολικής πλευράς του νησιού μας, είναι αισθητή στους διερχόμενους οδηγούς η αναβάθμιση της ηλεκτροδότησης του. Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την περιφερειακή αρχή, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών και πεζών και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, αφού η κατάσταση που επικρατούσε ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

‘Οπως εκτιμάται μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 40% των εργασιών ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίου.

Η τοποθέτηση γίνεται στη Ρόδου-Λίνδου, στα Κολύμπια προς την Λίνδο, στην Ρόδου-Καλλιθέας, στην Πυλώνα-Λάρδο, στο Φαληράκι, από τα φανάρια Κοσκινού έως την Ρόδο, στις Καλυθιές προς λεωφόρο Καλλιθέας, στην Ιαλυσό, στα Καλαβάρδα, ένα κομμάτι στην περιοχή Ίστριο-Προφύλια και σε κάποιες περιοχές στην Παστίδα και στην Κρεμαστή.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6,5εκ. ευρώ (2,8εκ. ευρώ με την έκπτωση) από ίδιους πόρους και αφορά εργασίες που θα γίνουν με σκαψίματα και τοποθέτηση υπογείων καλωδίων, ιστών φωτισμού, 52 πίλαρ (κιβώτια ηλεκτρικής διανομής) και 20.000 μέτρων στηθαίων.

Τα φωτιστικά κατασκευάζονται από ελληνικά χέρια, είναι τελευταίας γενιάς και λειτουργούν για να ‘φωτίσουν’ το οδικό δίκτυο στο νησί. Θα υπάρξει επίσης, μία έξυπνη εφαρμογή και θα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν ελεύθερο Wi Fi, ενώ η ΠΝΑΙ θα δίνει πληροφορίες σε κομβικά σημεία, με σύγχρονες κάμερες και ρύθμιση φωτεινότητας. Επιπλέον θα εκδίδεται ενημερωτικό δελτίο για τις καιρικές συνθήκες με αισθητήρες που θα δίνουν την νέφωση, την θερμοκρασία κ.λπ.

Όπως είχαν δηλώσει και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας αλλά και του ΚΑΠΕ, το έργο του ηλεκτροφωτισμού και της αντικατάστασης των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων και των έργων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας -ιδιαίτερα εκείνων των ενεργειακών επεμβάσεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το κράτος μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Η ΠΝΑΙ θα έχει αποσβέσει το κόστος του έργου, σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα