Δευτέρα, 19 Ιούνιος 2017 11:13

ΡΟΔΟΣ - Στα “κάγκελα” οι ομπρελάδες και οι ιδιοκτήτες θαλάσσιων σπορ- αναψυχής

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι ομπρελάδες και οι ιδιοκτήτες θαλασσίων μέσων  αναψυχής εν αναμονής της προσωρινής απόφασης που θα εκδώσει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το μεσημέρι της περασμένης  Παρασκευής ο Δήμος Ρόδου.

Με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν ,ο Δήμος Ρόδου  ζητά   προσωρινά και μόνο για το 2017 να ανασταλεί από την ΕΤΑΔ κάθε διαδικασία κατακύρωσης του διαγωνισμού και σύναψης μισθολογικών συμβάσεων με διαγωνισμό ή απευθείας σε όμορες επιχειρήσεις ή σε άλλες που έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετα και προσωρινά να επιτραπεί στο Δήμο της Ρόδου να συνεχίσει να αξιοποιεί τις παραλίες όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

 Η απόφαση για την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων ελήφθη την τελευταία στιγμή μετά από πρόταση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Στέργου Στάγκα,  αφού την Παρασκευή 16 του μηνός,  έληξε η προθεσμία για όσους έχουν το λεγόμενο προτιμησιακό δικαίωμα ,δηλαδή για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και επιχειρήσεων  που τα ακίνητα τους είναι όμορα, συνορεύουν , με την παραλία . Η προκήρυξη γι’ αυτό είναι τρία συν δύο χρόνια.

Πάντως η δημοτική αρχή που δεν έκρυψε από την αρχή  τον προβληματισμό και ανησυχία του για το γεγονός ότι, με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε παραχωρούνται παραλίες «φιλέτα» της Ρόδου στην ΕΤΑΔ με τον κίνδυνο οι επιτηδευματίες να μείνουν στο δρόμο, να προκληθεί κοινωνική αναστάτωση στο νησί μας, αισιοδοξεί πως με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων θα ανασταλεί η απόφαση για το 2017.

 Όμως και οι ομπρελάδες αλλά και οι ιδιοκτήτες θαλασσίων μέσων  αναψυχής δεν πρόκειται να μείνουν με απαθείς αλλά θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που χάσουν τα πόστα που εκμεταλλεύονται για χρόνια.Είναι αποφασισμένοι ,αν προχωρήσει ο διαγωνισμός και να τα χάσουν να μην τα εγκαταλείψουν αλλά να παραμείνουν σε αυτά, ακόμη και να ζητηθεί η συνδρομή των ΜΑΤ και προκληθεί αναστάτωση στις παραλίες τους επόμενους μήνες. Πολλοί από αυτούς γνωρίζουν ότι, αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά που ευελπιστεί να εισπράξει η ΕΤΑΔ από την εκμετάλλευση των παραλιών και ανέρχεται συνολικά στις 800.000 ευρώ ετησίως. Οι τιμές εκκίνησης του διαγωνισμού ανεβάζουν το αντίτιμο στα ύψη καθώς είναι αυξημένες κατά 300% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Να σημειωθεί ότι , στην ΕΤΑΔ ανήκουν οι παραλίες που περιβάλλουν την πόλη της Ρόδου καθώς  και όσες βρίσκονται στις περιοχές

Αφάντου, Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Καλλιθέας, πιο συγκεκριμένα : ΑΚΤΗ ΝΟΡ – ΕΛΛΗ - ΡΟΔΩΝ, ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ - ΑΚΤΗ ΚΑΝΑΡΗ μήκους 1080 μ., τμήματος αιγιαλού 154.175 τ.μ. εντός των διοικητικών ορίων του πρώην Δήμου Αφάντου, τμήματος αιγιαλού 3.350 τ.μ., εντός των διοικητικών ορίων του πρώην Δήμου Ιαλυσού, τμήματος ακτών εύρους 80 μέτρων από την ακτογραμμή στην περιοχή Τσαμπίκα, τμήματος 57.140 τ.μ. εντός των διοικητικών ορίων του πρώην Δήμου Καλλιθέας (περιοχή Τραγανού). Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Δήμος είχε ήδη προβεί σε εργασίες επισκευών, συντήρησης και προετοιμασίας των υποδομών, με άμεσο προγραμματισμό των διαδικασιών περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης των ομπρελών, θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καντινών σε τρίτους δημότες.Με την έκδοση της νέας ΚΥΑ ο Δήμος χάνει σημαντικά έσοδα από τα  ταμεία του αν και οι όποιες υποδομές έγιναν όλα αυτά τα χρόνια πληρώθηκαν από τον ίδιο, χωρίς να επιβαρύνει τους επιτηδευματίες από την χρήση του νερού και όχι μόνο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις παραλίες που εδώ και 38 χρόνια τις εκμεταλλευόταν οι Δήμοι και από το 2010 ο ενιαίος Δήμος Ρόδου και παραχωρούσε μετά από την διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού στους επιτηδευματίες που δραστηριοποιούταν σε αυτές. Σε όλο το νησί της Ρόδου περίπου 150 οικογένειες ζουν από την εκμετάλλευση των παραλιών και σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο χωρίς δουλειά και έσοδα όταν μάλιστα κάποιοι από αυτούς βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης.

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα