Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 09:52

Παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο η ημερίδα για τις νέες αφαλατώσεις Τελένδου- Ψερίμου.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 η προγραμματισμένη ημερίδα δημοσιότητας του έργου της προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας των δύο φορητών Μονάδων Αφαλάτωσης θαλασσινού νερού  για τα νησιά Τελένδου και  Ψερίμου.

Αν και ήταν προγραμματισμένη η ημερίδα να πραγματοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του  Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού,τελικά ο υπουργός Γ.Σταθάκης λόγω έκτακτων υποχρεώσεων ακύρωσε το ταξίδι του για την Κάλυμνο.

Η ημερίδα που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε  στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου και την παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός,ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής , ο πρωτ.Αμφιλόχιος Σακαλλέρος,  ο Διοικητής  της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης, ο αστυνομικός Διευθυντής της  Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου Κοκορόσκος Κωνσταντίνος , ο Λιμενάρχης Καλύμνου, Πλωτάρχης ΛΣ Ιωάννης Καρατζιούνης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, κ Διοικητής του ΑΤ Καλύμνου Κωνσταντίνος Δάσκαλος.

Επίσης παρόντες ο Πρόεδρος του ΔΣ Ποθητός Μαγκούλιας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σ.Τηλιακός,ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιώργος Μελάς, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής , οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Ζαίρης και Γιάννης Μαρίνος, ο Περιφερειακός  σύμβουλος Κώστας Σταυλάς, εκπρόσωποι της εταιρείας ΤΕΜΑΚ ,εργαζόμενοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ.

Εντύπωση προκάλεσε, αλλά και αρνητικά σχόλια, ότι από την ημερίδα απουσίαζε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Στο πάνελ ο Αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μικές Ρήγας που είχε και το συντονισμό, η Προϊσταμένη της  Εκτελεστικής Αρχής υλοποίησης των ΧΜ ΕΟΧ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Χρυσούλα Κούρτελη και ο Διευθυντής Πωλήσεων ΤΕΜΑΚ ΑΕ Ευστάθιος Μάτος.

Μετά το σύντομο χαιρετισμό από το Μικέ Ρήγα, χαιρετισμούς απηύθηναν ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής και ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός ,οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία των δύο αφαλατώσεων για Τέλενδο και Ψέριμο .

Τους χαιρετισμούς του Δημάρχου  Ιωάννη Γαλουζή και του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού ,μπορείτε να δείτε στα 2 video που ακολουθούν:

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε η Προϊσταμένη της  Εκτελεστικής Αρχής υλοποίησης των ΧΜ ΕΟΧ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Χρυσούλα Κούρτελη η οποία αναφέρθηκε στην ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «GRO2-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ» του χρηματοδοτικού μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2Ο14 . Όπως χαρακτηριστικά είπε στην περίπτωση του προγράμματος αυτού μπήκε πρώτα η σκοπιμότητα του έργου και μετά η ωριμότητα των φακέλων.

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Καλύμνου Διαμαντής Λαζαρής, έκανε την παρουσίαση του έργου και την πορεία υλοποίησης του. Ξεκινώντας ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Καλύμνου έκανε μία ιστορική αναδρομή αναφέροντας ότι οι αφαλατώσεις στην Τέλενδο και την Ψέριμο ήταν μιά ιδέα εδώ και 10 χρόνια επί Διοικήσεως Ι.Μαστροκούκου. Οι μελέτες και η ωρίμανση του φακέλου έγιναν επί Διοίκησης του αείμνηστου Γιώργου Κοπανέζου, το έργο εντάχθηκε επί Διοίκησης του Γιώργου Τρικοίλη και δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε επί Διοίκησης του Γιώργου Μελά.

Την ημερίδα έκλεισε ο Διευθυντής Πωλήσεων της ΤΕΜΑΚ ΑΕ Ευστάθιος Μάτος που εκτενώς αναφέρθηκε στην παρουσίαση του έργου  των 2 αφαλατώσεων αλλά και στις δραστηριότητες της Εταιρείας.

Να σημειώσουμε ότι η ΤΕΜΑΚ είναι Ελληνική Εταιρεία που λειτουργεί από το 1972 και έχει καταξιωθεί στην Ελληνική αγορά με αντικείμενο την μελέτη ,το σχεδιασμό και την παραγωγή συστημάτων επεξεργασίας νερού και τον εξοπλισμό δικτύων ρευστών. Αξίζει να σημειώσουμε  ότι τα 21 αυτόνομα κιόσκια παραγωγής  νερού που έχουν εγκατασταθεί στην Κάλυμνο είναι από την ΤΕΜΑΚ.

Τέλος ο  Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής πρόσφερε συμβολικά δώρα (μετάλλιο και βιβλίο) στον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και στην Προϊσταμένη της  Εκτελεστικής Αρχής του Υπουργείου Οικονομίας Χρυσούλα Κούρτελη .

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας ακολούθησε επίσκεψη στον χώρο της Μονάδας αφαλάτωσης στην Τέλενδο όπου τελέστηκε  αγιασμός από τον πρωτ.Αμφιλόχιο Σακαλλέρο.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ να αναφέρουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τις 2 αφαλατώσεις σε Ψέριμο και Τέλενδο.

Πρόκειται  για φορητές μονάδες  αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος, τύπου Αντίστροφης Ώσμωσης (R.O.)

Η κάθε μονάδα, λειτουργεί με τη μέθοδο της Αντίστροφης Όσμωσης (R.Ο.),  είναι προκατασκευασμένη και έτοιμη προς λειτουργία, εργονομικά τοποθετημένη εντός μεταλλικών εμπορευματοκιβωτίων (containers).

Η κάθε Μονάδα αφαλάτωσης θα επεξεργάζεται θαλασσινό νερό που θα αντλείται μέσω γεώτρησης που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Τα υπολείμματα που αντιστοιχούν στο 30-35% του θαλασσινού νερού μετά την επεξεργασία, θα επιστρέφονται στη θάλασσα. Όπως έχει τονιστεί πό την όλη επεξεργασία και τη λειτουργία της Μονάδας αφαλάτωσης δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση περιβάλλοντος.

Υπάρχει  δυνατότητα παραγωγής  100 κυβικών ποσίμου νερού ημερησίως, που είναι υπεραρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες της Ψερίμου .

Να σημειώσουμε ότι η προμήθεια έγινε  μετά από διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 2 Εταιρείες και η ανάδοχος Εταιρεία  η ΤΕΜΑΚ Α.Ε. πρόσφερε συνολική τιμή 625.950,00€  συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 17%

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από πόρους του ΧΜ ΕΟΧ,περιόδου 2009-2014 και κατά 15% από το Πρόεγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα