Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 13:03

Πανηγυρική αθώωση του πρ. δημάρχου Μιχ. Κορδίνα

Με ομόφωνη απόφαση, που εξέδωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κρίθηκαν αθώοι, μετά και από απαλλακτική εισήγηση του Εισαγγελέα της έδρας ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας και ο πρώην ταμίας του καποδιστριακού Δήμου κ. Ι. Σκαμπίλης, που κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση και απιστία κατ’ εξακολούθηση στην υπηρεσία ποσού άνω των 120.000 ευρώ.
Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν κριθεί μάλιστα προσωρινά κρατούμενοι και μέχρι την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους είχαν παραμείνει στις δικαστικές φυλακές της Κω για 4 μήνες!
Το κατηγορητήριο σε βάρος τους δεν είχε καμία τύχη ενώπιον του δικαστηρίου αφού στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε μετά την αναβολή της δίκης για κρείσσονες αποδείξεις τον Φεβρουάριο του 2017, η δικογραφία κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου, εμπλουτίστηκε με στοιχεία που δεν τους είχαν δοθεί λόγω τραπεζικού απορρήτου (!!) από την πρώην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, από τα οποία προέκυψε η βασιμότητα του ισχυρισμού τους ότι δεν είχαν αναλάβει ποτέ το ποσό το οποίο εφέροντο να έχουν υπεξαιρέσει!!
Πιο συγκεκριμένα, προς πλήρη επιβεβαίωση σχετικών ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», δυνάμει της υπ’ αριθμό 4982 / 8-8-2008 συμβάσεως χρεωστικού υπολοίπου με την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος (κατάστημα 0714), στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της οποίας έχει υπεισέλθει ως καθολικός της διάδοχος, ο Δήμος Ρόδου, ο πρώην Δήμος Πεταλούδων εξυπηρετούσε τις τρέχουσες ταμειακές του ανάγκες έως και το έτος 2010.
Από τον διαχειριστικό – οικονομικό έλεγχο στον πρώην Δήμο Πεταλούδων για την περίοδο 1999-2005 του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι στις 12/12/2003 ο Δήμος Πεταλούδων έκανε ανάληψη 300.000 € από τον ανωτέρω λογαριασμό και το ποσό αυτό δεν είχε περασθεί εντός του ίδιου οικονομικού έτους ως έσοδο στο ταμείο του Δήμου, ενώ αναλήφθηκε, υπό μορφή δανείου και επιπλέον δεν προκύπτει για ποιο σκοπό δαπανήθηκε.
Ο κ. Κορδίνας είχε αιτηθεί κατ’ επανάληψη στον Δήμο Ρόδου να παρέμβει για να του χορηγήσουν τα στοιχεία αλλά το αίτημα του δεν ικανοποιήθηκε. Την ίδια τύχη είχε και αίτημα του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, με αποτέλεσμα το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων να διατάξει την χορήγηση των στοιχείων αυτών από την τράπεζα.
Οι δύο κατηγορούμενοι εφέροντο στο κατηγορητήριο συγκεκριμένα να προέβησαν σε ανάληψη ποσού ύψους 296.399,31 ευρώ υπό μορφή δανείου από λογαριασμό όψεως, που τηρούσε ο πρώην Δήμος Πεταλούδων στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, ποσό που δεν καταχώρησαν, όπως όφειλαν, στο βιβλίο ταμείου του εν λόγω Δήμου, ούτε εξέδωσαν γι’ αυτό, όπως έπρεπε, το προβλεπόμενο γραμμάτιο είσπραξης εντός του χρονικού διαστήματος από 12-12-2003 μέχρι και 31-12-2003.
Πλην όμως προέκυψε χθες από επίσημα έγγραφα τα οποία δεν είχε λάβει υπόψιν του ο οικονομικός επιθεωρητής ότι ουδέποτε έγινε ανάληψη χρημάτων παρά μόνο εσωτερικά από την τράπεζα εκδόθηκε εξτρέ για συμψηφιστική εγγραφή στον επίμαχο λογαριασμό ποσού 300.000 ευρώ που αφορά το δικαίωμα υπερανάληψης που του δόθηκε κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και σχετικής έγκρισης του τραπεζικού ιδρύματος.
Αυθημερόν το ποσό αυτό κατατέθηκε σε χορηγητικό λογαριασμό (συμψηφιστικά) ενώ η εγγραφή του το επόμενο έτος στο λογιστικό σύστημα έγινε μετά από υπόδειξη του λογιστή του Δήμου παρότι δεν επρόκειτο για δάνειο συγκεκριμένου ύψους αλλά για δικαίωμα υπερανάληψης μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ!
Σημειώνεται ότι κανείς εκ των κατηγορουμένων ούτε και κανείς άλλος εντεταλμένος του Δήμου ανέλαβαν χρήματα από τον συγκεκριμένο δανειακό λογαριασμό.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου όπου οι δύο κατηγορούμενοι εφέροντο ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2000 μέχρι και 31-12-2011 να μην απέδωσαν εμπρόθεσμα παρακρατούμενους φόρους στη ΔΟΥ Ρόδου καθώς και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον εν λόγω Δήμο, αν και είχαν ήδη παρακρατηθεί τόσο οι φόροι όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα ο πρώην Δήμος Πεταλούδων, να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις, επιβαρύνσεις εισφορών, πρόστιμα και πρόσθετα τέλη συνολικού ύψους 372.989,73 ευρώ, ομοίως δεν επιβεβαιώθηκε.
Οι δύο κατηγορούμενοι εξέθεσαν ότι το ποσό των 372.989,73 € που τους αποδίδεται ως ζημία του πρώην Δήμου Πεταλούδων δεν συνιστά σε καμία περίπτωση φόρους, δασμούς, τέλη ή οποιουδήποτε άλλου είδους έσοδο του Δήμου.
Τόνισαν μάλιστα ότι στον νεοσύστατο Καποδιστριακό Δήμο με την συνένωση 6 κοινοτήτων δεν δόθηκαν ως επιχορήγηση τα ανάλογα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών του, με αποτέλεσμα, όπως στο σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας, να δημιουργηθούν οφειλές σε ασφαλιστικές εισφορές γεγονός που δικαιολογεί μάλιστα το ό,τι ανά δύο χρόνια εδίδετο η δυνατότητα σύναψης χαμηλότοκων δανείων με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για την εξόφλησή τους.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κορδίνας, που όπως έγραψε η «δημοκρατική» έχει βρεθεί σε δικαστικό κλοιό, ξεκαθάρισε σε ερώτηση του Εισαγγελέα της έδρας ότι μπήκε πλούσιος στον Δήμο και πλέον έχει μείνει με ένα σπίτι στην ιδιοκτησία του, το οποίο είναι σε διαδικασία πλειστηριασμού από τράπεζα και με ένα αυτοκίνητο με ημερομηνία κυκλοφορίας το 1997, ενώ είναι πατέρας 6 παιδιών!
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Νίκος Γιαννάς, Στέλιος Κιουρτζής και Τάσος Διάκος.

 

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα