Τρίτη, 03 Ιανουάριος 2017 11:07

Χάθηκαν 4 εκατ. ευρώ από την αγορά της Ρόδου!!

Πακτωλός χρημάτων χάθηκε από την αγορά της Ρόδου! Όπως εκτιμάται περίπου 4 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που επρόκειτο να λάβουν οι προμηθευτές και οι εργολάβοι του Δήμου επιστράφηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών , λόγω του δημοτικού φόρου και της κωλυσιεργίας του κεντρικού κράτους να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα που ταλανίζει τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού και της Δωδεκανήσου γενικότερα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο δήμος της Ρόδου ήταν από τους πρώτους της χώρας που επιχορηγήθηκε με το ποσό των 6.300.000 ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους εργολάβους και τους προμηθευτές τους μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Όμως στην πορεία αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός καθώς παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η δημοτική αρχή στάθηκε αδύνατον να ξεπεράσει τον σκόπελο του δημοτικού φόρου με αποτέλεσμα η προθεσμία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών να παρέλθει, καθώς έληξε στο τέλος Νοεμβρίου ,   και ο δήμος Ρόδου αναγκαστικά γύρισε πίσω το ποσό των 4 .000.000 ευρώ που αδυνατούσε να καταβάλει και το οποίο θα κατέληγε στην αγορά της Ρόδου.

Όμως από την αρχή φάνηκε ότι, η όλη διαδικασία θα είχε άδοξο τέλος, καθώς  οι  προμηθευτές  και οι εργολάβοι  που έχουν να λαμβάνουν από το δήμο,  αδυνατούσε να καταβάλει τα χρωστούμενα που τους οφείλει, επειδή δεν μπορούσαν  να προσκομίσουν δημοτική ενημερότητα λόγω των  οφειλών τους από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δήμος να μπλοκάρει τα ΑΦΜ τους λόγω οφειλών που είχαν από το δημοτικό φόρο και να αδυνατεί να τους καταβάλει τα χρωστούμενα αφού φαινόταν ότι, και οι ίδιοι ήταν οφειλέτες του.

 Επίσης , το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την πρόταση του δήμου Ρόδου για παράκαμψη της χρονολογικής σειράς των οφειλών του προς τρίτους.Η  σχετική εγκύκλιος που εστάλη προέβλεπε

ότι,  δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία εάν δεν τελειώσει η σειρά χρονολογικά. Δηλαδή, εάν δεν πληρωνόταν  κάποιος που του οφειλόταν από  το  2015, δεν μπορούσε  η οικονομική υπηρεσία  να προχωρήσει στον παρακάτω του 2016.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Το Βήμα της Δωδεκανήσου» 

«όμηροι» του δημοτικού φόρου εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες  της Ρόδου γεγονός που τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Ο δημοτικός φόρος μπορεί και επίσημα να καταργήθηκε πριν από δύο χρόνια με απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όμως και μέχρι σήμερα εξακολουθεί βάζει σε περιπέτειες τους επιχειρηματίες της Ρόδου αλλά και το  Δήμο Ρόδου.

Οι επιχειρηματίες που αρνιούταν να καταβάλουν δημοτικό φόρο την εποχή που ίσχυε, θεωρώντας πως ήταν άδικος και αντισυνταγματικός και περιμένοντας την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακόμη και σήμερα θεωρούνται οφειλέτες του Δήμου Ρόδου με αποτέλεσμα να είναι δεσμευμένα τα ΑΦΜ του και να μην έχουν ευελιξία κινήσεων. Το σύνολο των οφειλών που έχουν οι επιχειρηματίες και οι άλλοι επαγγελματίες που ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν δημοτικό φόρο ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων όσοι προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κατά του Δήμου Ρόδου ζητώντας την αποδέσμευση των ΑΦΜ δικαιώθηκαν, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να αδυνατούν να κλείσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν.

Παρόλα αυτά και η κυβέρνηση δείχνει με την στάση της ότι,  δεν βιάζεται ούτε και ενδιαφέρεται για να κλείσει τις εκκρεμότητες του δημοτικού φόρου καθώς κωλυσιεργεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο «σκούπα» που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία όσον εμπλέκονται  με τον δημοτικό φόρο που αποτελεί πλέον παρελθόν.  

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα