Δευτέρα, 02 Ιανουάριος 2017 20:33

Τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε Ιμια και Οινούσσες τις τελευταίες ώρες...

Η πρώτη πτήση τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους επάνω από ελληνικό έδαφος έγινε πριν λίγα λεπτά: Ενα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικής επιτήρησης CN-235 πέταξε στις 17.58 επάνω από την νησίδα Παναγιά στις Οινούσσες στα 900 μέτρα ύψος, ενώ στα Ιμια έχουμε πάλι ένταση με ελληνικά και τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής να εμπλέκονται σε εικονικές ναυμαχίες.

Το παρατηρητήριο του Ναυτικού και το στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται στο νησί ατέγραψαν την πτήση και ενημερώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά, αλλά μετά από ένα λεπτό το αεροσκάφος είχε απομακρυνθεί και δεν απογειώθηκαν καν προς αναχαίτισή του από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο

Το νησί Παναγιά από τον Απρίλιο που απειλήθηκε με "θερμή" ενέργεια από την πλευρά της Αγκυρας (το νησία ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσσών και έχει στρατηγική σημασία) συχνά δέχεται τις "επισκέψεις" τουρκικών εναέριων στρατιωτικών μέσων.

 
Ελληνες ψαράδες πλησίασαν τα Ίμια και η τουρκική Ακτοφυλακή τους απαγόρευσε να προσεγγίσουν και να ρίξουν άγκυρα γιατί "τα χωρικά ύδατα είναι τουρκικά και επίσης τουρκικό έδαφος είναι και τα νησιά".
 
Οι ψαράδες ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο και λίγο αργότερα, και ελληνικά σκάφη έφτασαν στο σημείο, αλλά δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τουςψαράδες που αποχώρησαν καθώς τα τουρκικά πλοία απείλησαν να ανοίξουν πυρ εναντίον τους.
 
Ουσιαστικά τα Ιμια είναι πλέον de facto ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος, όσο και αν επιμένει η ελληνική πλευρά ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1996. Ακόμα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος που πέταξε στεφάνι στην μνήμη των ηρώων της τραγικής νύχτας του Ιανουαρίου του 1996, δεν διανοήθηκε να επιβιβαστεί στα νησιά, στα οποία συνέβη ένα ακόμα επεισόδιο τον Αυγουστο του 2015 και παρά λίγο να ανταλλαχθούν πυρά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. 
 
Από τότε που σταμάτησε να βόσκει τα κατσίκια και τα πρόβατά του στα Ιμια του ο Ελληνας βοσκός (του έκοψαν την επιδότηση) πριν χρόνια, πόδι Ελληνα δεν έχει ξαναπατήσει στο νησί, πλην του επεισοδίου του περσινού Αυγούστου.
 
 
 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα