Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι

1970x250

rodos akmi 970x250

Δευτέρα, 09 Σεπτέμβριος 2019 08:44

Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ: Κυρίαρχος ο Κυριάκος - 71,4% θετικές γνώμες για την κυβέρνηση

Στα ύψη η δημοτικότητα του Μητσοτάκη με θετικές γνώμες και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα εκτιμά το 49% - Θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του απαντά το 80%  - Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας λέει το 42% - Συναινετική αντιπολίτευση θέλει ένας στους δύο πολίτες

 
Διεύρυνση της επιρροής της και αύξηση του πολιτικού της κεφαλαίου καταγράφει η κυβέρνηση δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ., όπως δείχνει η μεγάλη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ» την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης αξιολογούνται θετικά όχι μόνο από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά και από οπαδούς άλλων κομμάτων, ενώ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει δημοτικότητα που ξεπερνά τα όρια του κόμματός του, το οποίο πάντως και τους ψηφοφόρους του συσπειρώνει, αλλά και αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του στην περίπτωση που αύριο στήνονταν κάλπες. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης μέσα από τη διάθεσή τους να υλοποιήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, και γι’ αυτό περίπου το 78% δηλώνει υποστήριξη ή έστω ανοχή στις κινήσεις τους. Ο πρωθυπουργός απολαμβάνει δυσθεώρητα ποσοστά δημοφιλίας σε αυτή την πρώτη φάση της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

 
Την ίδια ώρα, η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται αποδεκτή με ιδιαίτερη ζέση από την πλειοψηφία του κόσμου, ο οποίος θέλει περισσότερη ηπιότητα και συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας έχει ενισχυθεί σε αυτό το πρώτο δίμηνο της νέας διακυβέρνησης, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα, που αφενός επιτρέπουν στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να αναπτύξουν την πολιτική τους ατζέντα με μεγάλη στήριξη και ανοχή από την κοινωνία και αφετέρου «υποδεικνύουν» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλέξη Τσίπρα να εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή τη στάση που θα τηρήσουν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
g1
g2
 
g13

Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), είναι ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης κρίνονται «θετικά» και «μάλλον θετικά» από το 71,4% των ερωτηθέντων. Μόλις το 26,4% τα χαρακτηρίζει «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά». Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει με τις πρώτες κινήσεις της και τη θετική γνώμη ψηφοφόρων άλλων κομμάτων.

 
Συγκεκριμένα, το 41,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 85,3% εκείνων που προτίμησαν το ΚΙΝ.ΑΛ., το 42,1% των οπαδών του ΚΚΕ, το 84,4% της Ελληνικής Λύσης και το 42,9% της εκλογικής βάσης του ΜέΡΑ25 επιδοκιμάζει την κυβέρνηση.

Σε σχέση δε με τις προσδοκίες που είχαν οι ερωτηθέντες πριν από τις εκλογές, το 42,1% λέει ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε «καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα», το 47,8% «όπως το περίμενε», ενώ μόλις 7,6% δηλώνει «χειρότερα». Κι αυτό παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρηματολογεί επίμονα ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε κοινωνική ισοπέδωση. Μάλιστα ένας στους επτά ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε καλύτερα σε σχέση με όσα ο ίδιος ανέμενε (το ίδιο πιστεύουν και οι τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ.). Ακριβώς αυτή η ικανοποίηση που διαπερνά το εκλογικό σώμα για τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης διαμορφώνει ένα κλίμα αισιοδοξίας μάλλον πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία, και πάντως ιδιαίτερα εμφανές μετά από πολλά χρόνια κατήφειας, απογοήτευσης, οργής και ανασφάλειας. Ποσοστό 48,8%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμπιστεύτηκε τη Ν.Δ. στις 7 Ιουλίου, πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα στη χώρα θα εξελιχθούν «προς το καλύτερο», έναντι μόλις του 14,7% που πιστεύει «προς το χειρότερο». Οτι τα πράγματα θα πάνε το ίδιο απαντά το 35,1%. Ενδεικτικό και εδώ είναι ότι αισιόδοξοι δηλώνουν δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και ένας στους οκτώ οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πρώτη φορά επίσης μία κυβέρνηση στα τελευταία δέκα χρόνια, από την έναρξη της κρίσης, απολαμβάνει τέτοιου είδους αποδοχή. Τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους τη στηρίζουν ή της δίνουν χρόνο, ενώ μόλις ένας στους πέντε έχει τοποθετηθεί απέναντί της. Σαφώς πολύ μικρότερο ποσοστό και από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Το εύρημα είναι αποκαλυπτικό των διαθέσεων που έχει η ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, όταν τίθεται η ερώτηση «γενικά ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;», το 43,4% δηλώνει «υποστήριξη» και το 34,2% «ανοχή»! Μόλις το 11,8% εκφράζεται με τη λέξη «απογοήτευση», ενώ ο «θυμός» έχει ποσοστό ακόμη χαμηλότερο - βρίσκεται στο 7,3%.

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα