Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι

rodos akmi 970x250

Κυριακή, 09 Σεπτέμβριος 2018 10:31

Αλ. Τσίπρας: «Δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό»

Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο

Την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και το σχέδιο για την Ελλάδα της Δίκαιης Ανάπτυξης περιέγραψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο. Εξήγγειλε μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, μείωση συντελεστών ΦΠΑ, προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και τη Βοήθεια στο Σπίτι, πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πιο αναλυτικά ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «μετά από 9 ολόκληρα χρόνια με την ανεργία από το 27% να πέφτει στο 19,1% και πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί. Ρεκόρ δεκαετίας σημειώνουν και οι οικονομικοί δείκτες με τις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, τη κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.»

«Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ, κάτι που αναμένεται και φέτος δήλωσε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας παράλληλα τη σαφή απόφαση να τηρηθούν οι συμφωνημένοι στόχοι και για τα επόμενα χρόνια.

«Τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν, είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε. Και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο.  Οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε»

Ενώ οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020. «Διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε με ασφάλεια την μεταμνημονιακή Ελλάδα, την Ελλάδα της νέας εποχής» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά»

Στόχος να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «μια Ελλάδα ευημερίας, ισότητας και προόδου. Το σχέδιο για να γίνει αυτό είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη.

Η  ανάκτηση της εργασίας που θα επιτευχθεί με τη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις καθώς και την προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα.   «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Προχωράμε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων  σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους».

«Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα».

Αν ο πρώτος πυλώνας της πολιτικού μας σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος όπως προανέφερα είναι η ανάκτηση της εργασίας.

Με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο με δύο μεταρρυθμίσεις: Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το ΕΣΥ στέκεται ξανά στα πόδια του

Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται στα πόδια του ξανά.  Υλοποιήσαμε την δέσμευση για πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας.  Ενισχύσαμε όλες τις δημόσιες δομές υγείας με επιπλέον προσωπικό. Και για πρώτη φορά από το 2016 και μετά το ισοζύγιο προσλήψεων/ αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό».

Κεντρικοί μας πολιτικοί στόχοι για την μεταμνημονιακή εποχή είναι:

Η μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών

Η μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση

Η μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές

Η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

Η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο

Η Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες

Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.  

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών

Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Μια παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.

Μείωση στη φορολογία επενδύσεων από 29%  στο 25%

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

Προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα. 

3.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη Βοήθεια στο Σπίτι

Επίσης άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή

Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.    

Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος για ΚΟΙΝΣΕΠ και συνεταιρισμένους αγρότες

Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών σε βάθος διετίας στο 50%

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ

Μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.  

Ο Πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του δεσμεύτηκε για το όραμα για τη νέα Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης τονίζοντας ότι: "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό".

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα