Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι

HATZIDIAKOS 970x90px

12vima 970x150

Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2019 14:50

Νέες απαιτήσεις των δανειστών για τον νέο «ν. Κατσέλη» - Ποια είναι τα αγκάθια και τι επιδιώκουν κυβέρνηση και ΕΚΤ

 

Από την πλευρά τους οι τελευταίοι πασχίζουν και επιδιώκουν να περιορίσουνσημαντικά, αυτούς που τελικά θα ενταχθούν στην πλατφόρμα. Νέο σημείοτριβής είναι το χρονικό σημείο μετά το οποίο μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο. Η κυβέρνηση στο σχέδιο που έχει καταθέσει, θεωρεί πως αυτό πρέπει να είναι η 31η Δεκεμβρίου. Αντίθετα οι δανειστές θεωρούν ότι αυτό πρέπει να είναι προγενέστερο και το αιτιολογούν λέγοντας, ότι ήδη είχε ανοίξει η δημόσια συζήτηση και ως εκ τούτου κάποιοι μπορεί να κοκκίνισαν δολίως το δάνειό τους.

Αντιπροτείνουν το σημείο αναφοράς να είναι η 31η Οκτωβρίου και όχι μεταγενέστερα.

Τα νέα αγκάθια που έχουν προκύψει καθιστούν αμφίβολη την οριστικοποίηση της συμφωνίαςέως τις 25 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το EuroWorking Group και οι δανειστές θα ήθελαν να έχει υπάρξει συμφωνία. 

Όπως κατ’ επανάληψη έχουν πει, τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ, θα πρέπει μέσα από τον νέο νόμο να περάσει ένα σαφές μήνυμα προς όλους, ότι δηλαδή το κάθε δάνειο θα πρέπει να εξυπηρετείται και δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής, ειδικά υπό την κρατική προστασία.

 

Όμως και στα υπόλοιπα ζητήματα που παρατηρήθηκαν αντίθετες απόψεις δεν υπάρχει οριστική συμφωνία.

Και ποια είναι αυτά; Το σύνολο της περιουσίας που θα πρέπει να διαθέτει ο δανειολήπτης, όπως επίσης και το σύνολο των καταθέσεων. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται ένα ύψος καταθέσεων κάτω από το 50%του υπολοίπου του δανείου, αλλά οι δανειστές ζητούν αυτές να είναι κάτω και από 30%. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της περιουσίας, αυτή να μην υπερβαίνει το 100% του συνολικού δανείου. Δηλαδή αν κάποιος έχει υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ, οι καταθέσεις του να μην είναι άνω των 30.000 ευρώ και η περιουσία να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Ένα θέμα υπάρχει και με τα επιχειρηματικά δάνεια. Η ΕΚΤ επιμένει να μην περιλαμβάνονται στον νέο νόμο, έστω και η ΤτΕ διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις είναι μικρές και υπό απόλυτο έλεγχο.

Τέλος οι τραπεζίτες πιέζουν να κλείσει το θέμα το ταχύτερο δυνατό, δεδομένου ότι θα πρέπει επιτέλους να μπει μία τάξη στο τοπίο και να ξεκινήσει η μεγαλύτερη επιχείρηση «κόκκινα δάνεια», που αποτελεί και τον μεγάλο βραχνά των τραπεζών.

newsit.gr

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα