Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 07:06

"Χορτάσαμε αναπτυξιακούς... Κέφι δεν υπάρχει" λέει η αγορά

Οι καθυστερήσεις και οι οφειλές, σε νόμιμες ενισχύσεις (παλαιών και νέων επενδύσεων) πλησιάζουν τα 5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει το "τροπάριο" ανάπτυξης.

Από το 1982 μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί 8 αναπτυξιακοί νόμοι (μαζί με τροποποιήσεις και προσθήκες) και το ζητούμενο είναι ακόμη η ανάπτυξη!! 

Για 35 χρόνια σχεδόν κάθε κυβέρνηση φέρνει τον δικό της αναπτυξιακό νόμο και υπόσχεται μια δική της αναπτυξιακή πολιτική την οποία δεν εφαρμόζει γιατί δεν προλαβαίνει.

Την πολιτική την αλλάζει η επόμενη κυβέρνηση με δικό της αναπτυξιακό νόμο τον οποίο επίσης δεν εφαρμόζει γιατί όλο και κάτι παρουσιάζεται. 

Η κωμωδία αυτή (που μόνο στην Ελλάδα αποκαλείται πολιτική για την ανάπτυξη) αγγίζει τα όρια της τραγωδίας από το 2004 και μετά γιατί παρεμβάλλεται η κρίση και το κράτος δεν μπορεί να καλύψει αυτά που είχε υποσχεθεί σε ενισχύσεις επενδύσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2004 η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή ψήφισε και δημοσίευσε τον δικό της (υπ αριθμ 3299/2004) αναπτυξιακό νόμο γιατί δεν της άρεσαν οι προηγούμενοι. Δεν έδιναν διαστάσεις στην ανάπτυξη...

Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν με όποιον τρόπο μπορούσαν ποντάροντας και στα κίνητρα του νόμου. 

Το 2011 όμως ο αναπτυξιακός νόμος 3299 του Καραμανλή δεν άρεσε στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ήθελε τη δική του ανάπτυξη σε άλλα επίπεδα.

Τον αντικατέστησε με τον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011 αλλάζοντας κριτήρια και δυνατότητες υπαγωγής. 

Έρχεται η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και φέρνει τα πάνω-κάτω και σε εγκρίσεις και σε οφειλές σε κίνητρα και ενισχύσεις. 

Η κατάσταση μένει στον αέρα με παρατάσεις του νόμου μέχρι το 2016 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνει τη δική της ανάπτυξη και τον δικό της νόμο. Τον σημερινό αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 που έχει μείνει στα χαρτιά. 

Οι επενδύσεις, παλαιές και νέες, πρέπει να ελεγχθούν και να πληρωθούν οι ενισχύσεις που έχει υποσχεθεί το κράτος. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπτυξιακό των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ (λέει η αγορά) θα έπρεπε έως τον περασμένο Μάρτιο να ελεγχθούν και οι σωστές επενδύσεις να πληρωθούν τις ενισχύσεις (παλαιές και νέες). Καθυστερούν όμως ενώ οι δικαιούχοι περιμένουν κάπου 5 δισ. ευρώ. 

Στο μεταξύ οι επενδυτές από το 2015 έχουν γονατίσει σε ρευστότητα λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και των capital controls με συνέπεια οι επενδυτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Ζητούν παρατάσεις στις υποχρεώσεις προσαρμογής τους στον νόμο αλλά δεν βρίσκουν άκρη. 

Και να σημειωθεί (μας λένε γνωστοί θεσμικοί φορείς της αγοράς και άλλοι επιχειρηματικοί παράγοντες) πως η εικόνα αυτή προσλαμβάνει ακόμη πιο τραγικές διαστάσεις αν σημειώσει κανείς ότι η κυβέρνηση περιφέρει τον αναπτυξιακό της νόμο από συνέδριο σε συνέδριο και από ημερίδα σε ημερίδα μιλώντας για δίκαιη ανάπτυξη!!! capital.gr

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα