Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι
Τρίτη, 18 Ιούνιος 2019 09:10

Δοκιμάζουμε: PEUGEOT 308 1.5 BLUEHDI 130

Στη Peugeot δεν σταματούν να διυλίζουν τον κώνωπα ανακατεύοντας δημιουργικά τη γκάμα του 308. Απώτερος σκοπός η ανάδυση του ιδανικού στα μικρομεσαία οικογενειακά, που εκτός των άλλων, επισκέπτεται σπάνια πρατήρια ανεφοδιασμού...

 
Μια πρώτη απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση τι θα γίνει με το diesel στο προσεχές μέλλον αναφέρει πως το πετρέλαιο ως καύσιμο δεν θα «πεθάνει», αφού εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη λύση για εκείνον τον χρήστη που διανύει αρκετά χιλιόμετρα το χρόνο, ενώ, παράλληλα έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει. 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ


Η οικονομία είναι απίστευτη όπως και η ροπή στις χαμηλές στροφές, στοιχεία που δύσκολα σε αφήνουν αδιάφορο στην καθημερινότητα. Στην περίπτωση του 308 δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η απήχηση τους στην ελληνική αγορά δικαιωματικά είναι κάτι παραπάνω από ηχηρή. Ας θυμηθούμε το γιατί με αφορμή το νέο “καθαρό” και το κυριότερο οικονομικό πετρελαιοκινητήρα των 1,5 λίτρων προδιαγραφών Euro 6.2…

 
 
Είσοδος, η ιδανική θέση οδήγησης, η minimal προσέγγιση αλλά και το εκκεντρικό i-Cockpit μαγνητίζουν αμέσως το οπτικό ενδιαφέρον. Δεσπόζουσα θέση κατέχει το μικρό σε διάμετρο τιμόνι-φετίχ, που ή το λατρεύεις ή το απεχθάνεσαι, τα έχουμε ξαναπεί. Οι χώροι ως γνωστόν δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα πίσω αλλά ταυτόχρονα δεν απογοητεύουν κιόλας, σε αντίθεση με τον χώρο αποσκευών των 420 lt που είναι όντως μεγάλος για τις απαιτήσεις σου. Η εργονομία είναι τακτοποιημένη με τις τρεις βασικές λειτουργίες (για κλιματισμό, πλοήγηση, ηχοσύστημα) να ρυθμίζονται από την οθόνη αφής. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα, αμφότερα χτυπούν κορυφή χωρίς περιστροφές. Είναι το σημείο όπου οι Γάλλοι της Peugeot επενδύουν ολοένα τελευταία, λοξοκοιτώντας πλέον προς Γερμανία πλευρά.Η αφορμή που επανήλθαμε στο 308 είναι το νέο μοτέρ των 1,5 lt το οποίο κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση. Ιδιαίτερα ζωντανό και πρόθυμο σπρώχνει το απόβαρο εύκολα κάθε φορά που ο σοφιστικέ δείκτης του στροφόμετρου σημαδεύει τον αριθμό 2. Με οποιαδήποτε σχέση στο κιβώτιο (διαθέτει κοντύτερη κλιμάκωση συγκριτικά με το αντίστοιχο του απερχόμενου 1.6), χωρίς κενά και εξάρσεις, η επιτάχυνση είναι μεστή χωρίς να ξεζουμίζεις το γκάζι. 

 
Η χροιά του ήχου είναι αισθητή σε σημείο μετά από λίγο να ενοχλεί ειδικά όταν το σύνολο πιέζεται, αλλά θα σε αποζημιώσει με το σεβαστό ωφέλιμο εύρος αναλογικά με το τι ισχύει στον ανταγωνισμό. Το 308 με όποιο κινητήρα κάτω από το καπό μετατρέπεται εύκολα σε εργαλείο για τον οδηγό. Γνωστό και χιλιοειπωμένο. Όρεξη να έχεις λοιπόν στις στροφές προκειμένου να σημαδεύεις με περιορισμένες κινήσεις στο μικροκαμωμένο τιμόνι προκειμένου αυτό να υπακούει πιστά σαν να συμβουλεύεται αυτόματα το υποσυνείδητο. Το ευχάριστο είναι πως το 308 καταφέρνει πάντα να είναι αποτελεσματικό χωρίς το πρόσημο κάποιας ειδικής έκδοσης που σου ανακατεύει το στομάχι στο απέραντο ελληνικό ανάγλυφο. Έτσι η ανάρτηση έχει σεβαστή διαδρομή, η φιλικότητα στις αντιδράσεις είναι δεδομένη και η κύλιση φέρνει στο νου τη δοξασμένη γαλλική σχολή, παρά την κάπως ξερή αντίδραση στις πιο έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες.

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα